Мінування систем безпеки, дефіцит продуктів, викрадення й тортури: що наразі відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС | Новини Запоріжжя

Близько 15 тисяч людей на сьогодні залишаються у тимчасово окупованому Енергодарі, хоча до повномасштабного вторгнення РФ в Україну в місті мешкало 53 тисячі людей. В місті критично не вистачає ліків, продуктів та засобів гігієни. Російські загарбники щодня чинять психологічний та фізичний тиск на місцевих мешканців та співробітників Запорізької АЕС. Людей часто забирають у катівні.

Про це повідомив Дмитро Орлов, міський голова Енергодару та співробітники  Запорізької АЕС журналістам «Слідство.Інфо».

Російські загарбники поводять себе досить агресивно, каже мера Енергодару. На людей тиснуть змушуючи брати паспорти країни-агресорки, а співробітників Запорізької атомної електростанції ще й контракти з «Росатомом» примушують підписувати. Наразі на станції знаходиться до 1000 росіян.

«Це «кадирівські» полки. У них ротації там досить часто відбуваються. Останні два тижні «кадирівців» багато. Хто і кому підпорядковується, тут важко сказати. На початку вторгнення у них взагалі були конфлікти між собою», — говорить Дмитро Орлов.

Міський голова розповідає про мінування росіянами Запорізької атомної станції та узбережжя Каховського водосховища.

«Заміновано по периметру ЗАЕС. Також заміновано лісосмуги й періодично навіть поблизу ЗАЕС, навіть поблизу технологічного обладнання ці міни вибухають, оскільки там тварини дикі потрапляють під ці розтяжки та вибухові пристрої. І періодично навіть інспектори МАГАТЕ чують вибухи неподалік від атомної станції. Міни, які спрацювали, вони знов ставлять. Територія атомної станції залишається замінованою», — розповідає Дмитро Орлов.

Один зі співробітників станції, який наразі перебуває в окупованому місті, підтверджує інформацію про замінування станції.

«Заміновані деякі системи безпеки, що може призвести до неможливості експлуатації реакторів на кілька років», — сказав працівник атомної станції (його ім’я не називаємо з міркувань безпеки).

Російські загарбники викрадають людей, які не беруть російські паспорти, в тому числі співробітників станції. Дмитро Орлов повідомив, що на станції наразі працює близько 2-3 тисяч співробітників, решті росіяни заблокували перепустки, тому люди не можуть ані виїхати з міста, ані потрапити на станцію.  

«Фактично вони як заручники. Якщо не підписують контракти з компанією від «Росатому» і не отримують російські паспорти, то окупанти блокують перепустки. Якщо, звичайно, це не є критичний персонал, який вони не можуть замінити. І тому змушені давати змогу працювати й забезпечувати ядерну й радіаційну безпеку нашим працівникам», — каже Дмитро Орлов.

Але водночас таких працівників росіяни викрадають та піддають тортурам, щоб змусити підписати контракт з «Росатомом» та змінити громадянство. За словами міського голови на людей постійно тиснуть.

«Є непоодинокі випадки, коли навіть фізично тиснуть, тобто і фізичне побиття, і психологічне знущання. Навіть на робочому місці. І військові, і представники спецслужб тиснуть, викрадають, і забирають до катівень людей, які відмовляються підписувати контракт», — говорить міський голова. 

Ще одна працівниця станції, з якою вдалось поспілкуватись журналістам, розповіла, що в місті стало значно менше людей. Частина з них виїхала, коли це було ще можливо, а деяких викрали окупанти. Близьких жінки окупанти заарештували та вивезли в невідомому напрямку у 2022 році. Викрадені українці також працювали на Запорізькій атомній електростанції.

«Забирають тих, хто не хоче співпрацювати з окупантами та не отримує російські паспорти. Особливо чіпляються до чоловіків. Їх забирають у поліцію та катують», — каже жінка.

За її словами, деякі працівники, які підписали контракти з російською компанією, здають колег представникам ФСБ. А останні ходять за адресами та перевіряють усіх. Дмитро Орлов вважає, що росіяни намагаються зламати місцевих. Примушують отримувати  російські паспорти, щоб поставити на них клеймо зрадників, аби якомога більша частина населення не чекала на деокупацію. 

Співробітник станції повідомив, що за їхніми свідченнями, зараз на станції відбувається «експлуатація ядерного об’єкта з порушеннями регламентів та міжнародного права».

Атомник каже, що на станції залишається близько 3 000 персоналу, з 12 000 які працювали до окупації. Скільки точно людей підписали контракт з «Росатомом» він не знає, але каже, що не всі це зробили добровільно.

«Деякі тільки після тортур. Вивозили робітників, спершу тих, хто відповідає за експлуатацію, та піддавали тортурам – використовували електрошок, різали пальці до кісток. Мене особисто забирали 4 рази», — розповідає чоловік.

Окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС в кінці липня, — ГУР.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя