Карта бойових дій в Україні 3 грудня

Карта бойових дій в Україні 3 грудня

Карта бойових дій в Україні 3 грудня Фото: GeneralStaff.ua

Сьогодні, 3 грудня, в Україні розпочався 647-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 грудня.

Погані погодні умови продовжують уповільнювати темпи бойових дій України та Росії по всій лінії фронту, але не зупинили їх повністю. Прес-секретар командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фіте заявив, що російські війська активно використовують авіацію на Бахмутському напрямку, коли це дозволяє погода. Фіте додав, що погода не впливає на вогонь російської артилерії на Бахмутському напрямку. Однак російські блогери заявили 1 грудня, що сильний вітер біля Бахмута та на заході Запорізької області не дозволив російським військам використовувати безпілотники та артилерію протягом останніх двох днів. Російський блогер заявив, що хоча невеликий дощ дозволяє російським військам проводити повітряну розвідку біля Вербового (9 км на схід від Роботино), брудна місцевість ускладнює просування піхоти і колісної техніки в західній частині Запорізької області. Блогер додав, що російські війська можуть пересуватися лише гусеничною технікою, а українські сили продовжують інтенсивний артилерійський вогонь, незважаючи на погані погодні умови на заході Запорізької області. Представник окупаційної служби Запорізької області Володимир Рогов 2 грудня розповсюдив кадри, на яких показані брудні дороги на лінії Роботино-Вербове на заході Запорізької області, і заявив, що ці умови практично знерухомили українську колісну техніку, змусивши українські війська проводити атаки пішки. Рогів збільшив додаткові кадри, що показують заповнені пацюками та мишами українські траншеї у Запорізькій області, що, за його твердженням, стало результатом холодної погоди у регіоні.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 грудня російські війська продовжили локалізовані наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна, але не досягли будь-яких підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили напад російських військ у районі Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська), Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська), Іванівки (20 км на південний захід від Куп’янська), Стельмахівки ( 15 км на північний захід від Сватового) і Серебрянського лісництва (в 10 км на південь від Кремінної). Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на схід від Терного (18 км на захід від Кремінної), хоча ISW не спостерігала візуального підтвердження цього твердження. Російський блогер заявив, що російські війська також атакували район Торського (17 км на захід від Кремінної).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 грудня російські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута і, як повідомляється, просунулися вперед. Російські блогери стверджували, що російські сили продовжували наступальні операції на північ від Бахмута в районі Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута) і на південь від Бахмута в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), а один блогер заявив , що українські сили відступили з невстановлених позицій біля Богданівки Інший блогер заявив, що російські війська просунулися у поля на схід від Богданівки. Українське джерело заявило, що російські війська захопили кілька українських позицій біля Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута), і пояснило нещодавні заявлені російські успіхи прибуттям нових бригад. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили атаки російських військ у районі Григорівки (6 км на північний захід від Бахмута), Богданівки, Івановського (6 км на захід від Бахмута), Кліщіївки та Андріївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 грудня російські війська продовжили наступальні дії в районі Авдіївки та домоглися підтвердженого просування. На геолокованих кадрах, опублікованих 2 грудня, видно, що російські війська трохи просунулися на південь від Степового (3 км на північний захід від Авдіївки). Російські блогери заявили 1 і 2 грудня, що російські війська просунулися в районі Степового, на південний схід від Новокалинового (7 км на північ від Авдіївки), а також на захід та схід від Північного (6 км на захід від Авдіївки). Російські блогери також заявили 1 і 2 грудня, що російські війська консолідували позиції у промисловій зоні на південний схід від Авдіївки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив 2 грудня, що російські війська в останні дні провели безуспішні атаки з кількох напрямків на північ, північний схід, південь, південний захід та південний схід від Авдіївки. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили атаки російських військ на південь від Новокалинового; на схід від Новобахмутівки (9 км на північний захід від Авдіївки); поблизу Степового, Авдіївки, Північного та Первомайського (10 км на південний захід від Авдіївки); та південніше с. Тоненці (7 км на захід від Авдіївки). Офіційний представник Таврійської групи військ України полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська з 30 листопада знизили інтенсивність атак під Авдіївкою у півтора рази через значні втрати. Штупун зазначив, що російські війська продовжують атаки і перегруповуються у цьому районі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 2 грудня російські війська просунулися на захід від Донецька, і багато російських джерел стверджували, що російські війська ще не завершили захоплення Мар’їнки (безпосередньо на захід від Донецька). Російські блогери продовжували стверджувати, що українські сили зберігають деякі позиції на околиці Мар’їнки після 1 грудня заяв про те, що російські війська завершили захоплення населеного пункту. Один блогер заявив 2 грудня, що російські війська значно просунулися у Мар’їнці. Інший блогер поскаржився, що російським військам все ще потрібно просунутися на один кілометр, перш ніж вони досягнуть адміністративних кордонів Мар’їнки, і що російські війська щосили намагаються закріпити захоплені позиції в селищі через сильний український артилерійський вогонь, що ускладнює подальше просування. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки в районі Мар’їнки та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 грудня в Міноборони Росії заявили, що в період з 25 листопада по 2 грудня українські сили здійснили три безуспішні атаки на півдні Донецької області, ймовірно, маючи на увазі район адміністративного кордону Донецької-Запорізької областей.

Російські джерела стверджують, що 2 грудня російські війська здійснили непідтверджені наступи вздовж адміністративного кордону Донецької області. Північноосетинські добровольчі батальйони «Штурмова Осетія» та «Аланія» заявили, що піхотні групи 5-ї загальновійськової армії РФ (Східний військовий округ) атакували українські позиції в лісових масивах біля Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) і зробили невказані. районі. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні атаки на захід від Старомайорського.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя