IP й Wi-Fi: плюси та мінуси камер відеоспостереження

Камери відеоспостереження, які використовують Інтернет-протокол для передачі відеофайлів, називаються IP-камерами (IP — інтернет-протокол). Для під’єднання до мережі IP-камери використовують кабель Power over Ethernet (PoE) або Wi-Fi. Wi-Fi-камери — це IP-камери, які під’єднуються до мережі через точку доступу Wi-Fi, їх називають бездротовими. Дротові IP-камери під’єднуються за допомогою кабелю.

IP-камери мають безліч переваг, тому їх все частіше використовують для професійного відеоспостереження. Є й універсальні варіанти, наприклад, мережева камера Hikvision однаково підходить як для професійних охоронних систем, так і для системи домашньої безпеки.

Дротові IP-камери

Дротові відеокамери отримують живлення та передають дані по кабелю. Технологія PoE дає змогу використовувати один кабель для живлення і надсилання даних, що полегшує монтаж та обслуговування. Камера передає файли на мережевий (NVR) чи цифровий (DVR) відеореєстратор. Для їх зберігання можна використовувати носії різних типів:

  • жорсткий диск;
  • карта пам’яті;
  • USB-флеш-накопичувач;
  • хмарний простір.

Перевагою провідної передачі даних є стабільність та безпечність. Сигнал стійкий до перешкод, тому якість зображення стабільно висока.

Недоліком є вразливість самого кабелю: він може бути перерізаний зловмисниками або пошкоджений випадково, тому потрібний прихований монтаж. Це ускладнює встановлення провідної системи відеоспостереження та підвищує її вартість. Інший мінус — труднощі з перенесенням в інше місце у разі появи такої потреби.

Wi-Fi-камери відеоспостереження

Бездротова IP-камера використовує для передачі даних з’єднання Wi-Fi, відеофайли відправляються на мережевий (NVR) або цифровий (DVR) відеореєстратор або хмарне сховище. Для цього потрібний стабільний доступ до Інтернету й досить висока швидкість передавання. Цією умовою визначається вразливість Wi-Fi-камер: з нестабільним повільним інтернетом вони можуть не функціонувати повноцінно. Живлення бездротових камер відбувається завдяки автономному джерелу — акумулятору або одноразовій батареї.

Перевагами бездротових IP-камер є простота установки та налаштування, естетичність через відсутність кабелів, легкість переміщення.

Недоліки: залежність якості зображення від стабільності сигналу, а також те, що одночасна робота кількох Wi-Fi-камер може уповільнити передавання даних, оскільки кожна займає смугу передавання.

Плюси та мінуси IP-камер

Традиційно головним недоліком IP-камер порівняно з аналоговими вважають низький профіль безпеки, оскільки обмін даними через інтернет створює можливість стороннього втручання. Скоріш за все, це та причина, через яку ще використовують дротові аналогові відеокамери. Проте наскрізне шифрування та багатоетапна автентифікація зробили IP-камери практично такими ж безпечними, як і дротові аналогові. Разом з тим IP-камери мають незаперечні переваги.

Миттєвий обмін даними

  • Можна отримувати відеоспостереження незалежно від місця знаходження в режимі реального часу, а також керувати камерами дистанційно за допомогою мобільного додатку.
  • Система безпеки передає відеофайли всім зацікавленим сторонам миттєво після події, яку вона ідентифікувала як підозрілу.

Висока якість зображення

IP-камери гарантують високу якість зображення, зокрема через програмне забезпечення: функції покращеного нічного зображення, розпізнавання облич тощо. До того ж такі файли не обов’язково мають критично великий розмір — є технології стиснення, що зберігають чіткість зображення. Крім того, хмарні послуги дають змогу зберігати практично необмежений обсяг інформації.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя