Які фейки ворожа пропаганда у квітні просувала у Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Проти України воюють не лише збройні сили, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Президент України Володимир Зеленський придбав маєток у короля Великої Британії Карла III», «Україна причетна до теракту у російському Crocus City Hall», «Американські приватні військові компанії вербують ув’язнених членів наркокартелів, щоб відправити на війну в Україну», «Комплекси  ЗРК Patriot викликають чоловічу потенцію та випадіння волосся».

Подібні неправдиві або маніпулятивні антиукраїнські меседжі російська пропаганда системно тиражує з допомогою мережі своїх інформаційних ресурсів.

Які ще антиукраїнські меседжі на початку квітня поширював серед місцевих жителів ворожий агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу проросійських telegram-каналів.

Фейк: Україна причетна до теракту у російському Crocus City Hall

«Кадры допроса террористов из «Крокус Сити», на которых они подтверждают, что после теракта должны были попасть в Киев. На видео допроса террористы называют имя их координатора Сайфулло, а также сообщают, что после совершения теракта они следовали именно на Украину, в Киев, где должны были получить денежное вознаграждение за содеянное» (Запорожский Телеграф, Токмак Сегодня, 08.04.24).

Обережно, російська пропаганда!

22 березня у будівлі підмосковського концертного залу Crocus City Hall озброєні чоловіки влаштували стрілялину. У результаті теракту загинули 139 людей.

Росія одразу звинуватила Україну у причетності до теракту. За версією країни-агресора, найманці влаштували його за вказівкою українських спецслужб. Зокрема, пропагандистські медіа з посиланням на посадовців РФ поширювали заяви про те, що, мовляв, терористи після скоєння злочину планували втекти через «підготовлене вікно» на кордоні до України і там мали отримати грошову винагороду.

Влада України, звісно, спростовує закиди Путіна та його звинувачення.

«Всі в нього терористи, окрім нього самого, хоча терором уже два десятиліття живиться саме він. Саме він – найбільше вікно для терору. Він та його спецслужби. І коли його не стане, запит на терор і насильство щезне разом із ним, бо це його запит. Нічий більше», – заявив президент України Володимир Зеленський, коментуючи звинувачення Путіна.

Представник українського Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону заявив, що версія про «вікно» на кордоні не витримує критики, бо за понад два роки повномасштабної війни прикордонні території насичені військами, спецагентами та силовиками.

«Лінія кордону замінована, спостереження ведеться всіма засобами, включно з аеророзвідкою, з обох боків. Такі області, як Бєлгородська і Курська, взагалі зараз є зоною активних бойових дій після останніх подій. І, зрозуміло, ця версія не витримує критики, це розуміють усі в світі, крім, можливо, зазомбованого російського населення…», – підсумував Андрій Юсов.

У підсумку відповідальність за теракт взяло на себе афганське відділення міжнародної терористичної організації «Ісламська держава». Втім російська пропаганда досі згадує Україну у контексті трагічної стрілянини у Crocus City Hall.

Маніпуляція: у Бердянську за підтримки РФ будують центр патріотичного розвитку та навчання молоді

«Бердянск с рабочим визитом посетил первый заместитель руководителя администрации президента РФ Сергей Кириенко. В рамках визита осмотрел ход работ в образовательном центре «Маяк» и детском оздоровительном лагере «Искра», на базе которого откроется центр военно-спортивной подготовки и патриотического воспитания молодежи «Воин». Планируем, что «Воин» будет открыт к лету 2025 года, а центр «Маяк» уже в этом году. Благодаря поддержке и постоянной помощи президента Российской Федерации в Запорожской области укрепляется патриотическое воспитание молодежи, создаются базы для развития, творчества и образования наших ребят» (Запорожский Телеграф, 09.04.24).

Заступник голови адміністрації російського диктатора Сергій Кірієнко під час візиту до окупованої частини Запорізької області

Спростування: на тимчасово захоплених територіях Запорізької області окупанти відкривають справжні пропагандистські центри для «патріотично-військового виховання» молоді.

У захопленому Бердянську створюють так званий освітній центр «Маяк», який планують відкрити вже у цьому році. В планах загарбників – проводити там «освітні» заходи. Серед них – форум пропагандистської молодіжної організації «Юг молодой».

«У Бердянську рашисти планують створити новий пропагандистський осередок.  Він має стати «єдиним» на всі тимчасово окуповані території України. У самому ж центрі планують проводити «освітні заходи» – тобто, пропагандистські», – зазначила очільниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

На базі дитячого оздоровчого табору «Іскра» також ведуть будівництво – так званого центру військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді «Воїн». Його відкриття заплановано на літо 2025 року.

«У клубі підлітків будуть вчити вогневій та інженерній підготовці, тобто готувати до служби в армії РФ. Також дітям планують проводити лекції з «промиванням» мізків щодо війни, а також «російської історії», – повідомили у Центр національного спротиву при Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Фейк: президент України придбав маєток короля Великої Британії Карла III

«Зеленский приобрел особняк Highgrove House, ранее принадлежащий Королю Карлу III, за 20 миллионов фунтов. Грант Харрольд, бывший дворецкий короля, заявил, что по его данным, сделка по продаже была завершена 29 февраля 2024 года, во время визита супруги Зеленского в Великобританию» (Токмак Сегодня, 02.04.24).

Обережно, російська пропаганда!

«Реакция супруги Зеленского Елены на вопрос «Что потеряли семьи Украины?», облетает международные ТГ-каналы. Зеленская улыбнулась в ответ на вопрос американского журналиста о страдающих украинских семьях. Наверное, вспомнила свою семью и недавнюю семейную покупку – загородный особняк, приобретенный у короля Карла III за 20 млн фунтов. На самом деле, страшно, что такие люди стоят у власти и распоряжаются судьбами миллионов…» (Запорожский Вестник, 20.04.24).

Обережно, російська пропаганда!

Наприкінці березняв англомовному сегменті Youtube з’явилася інформація про те, що український президент нібито придбав маєток Highgrove House, що раніше належав королю Великої Британії Карлу III. Угоду було укладено нібито під час закордонного візиту першої леді  Олени Зеленської. Пізніше цю інформацію також поширили на англомовному сайті London Crier, на який посилалися російські медіа і телеграм-канали.

Спростування: як повідомляєЦентр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, ця «новина» є черговою вигадкою російських пропагандистів.

«По-перше, сайт London Crier було створено за тиждень до масового поширення цієї «новини». По-друге, посилання на соціальні мережі газети ведуть на ресурс компанії з продажу шаблонів сайтів. По-третє, автори опублікованих матеріалів у London Crier є анонімними користувачами», – зазначили фактчекери Центру протидії дезінформації і додали, що стаття не містить жодного документу, який би підтверджував купівлю особняка.

Фейк: американські приватні військові компанії вербують ув’язнених членів наркокартелів, щоб відправити на війну в Україну

«Американские ЧВК начали вербовать отбывающих наказание в тюрьме представителей мексиканских и колумбийских наркокартелей для участия в украинском конфликте на стороне Киева, сообщает СВР. Первую партию головорезов планируется забросить в зону боевых действий уже летом, бандформирование будет состоять из нескольких сотен мексиканцев и колумбийцев, говорят в ведомстве» (Токмак Сегодня, 09.04.24).

Проросійський телеграм-канал «Токмак Сегодня», в якому систематично поширюють антиукраїнську пропаганду, написав про те, що американські приватні військові компанії нібито почали вербувати представників мексиканських та колумбійських наркокартелів, які ув’язнені у США, для участі у російсько-українській війні на стороні ЗСУ.

Пропагандисти з посиланням на службу зовнішньої розвідки Росії заявили, що перший загін завербованих рекрутів – декілька сотень мексиканців та колумбійців – нібито залучать до бойових дій вже влітку.

Аналогічні пропагандистські повідомлення також поширили державні російські інформаційні агентства «РИА Новости» і «ТАСС», телеканал міністерства оборони Росії «Звезда», а також чимало інших проросійських медіа.

Обережно, російська пропаганда!

Насправді ж ця інформація не відповідає дійсності.

Спростування: «Кремлівські фейкороби доволі активно просувають наратив про «найманців», як це було, наприклад, з французами, які нібито «загинули» в результаті удару по готелю в Харкові. Так РФ намагається переконати світ, що Росія воює не з Україною, а «проти НАТО і колективного Заходу», – спростували фейк у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Фейк: американські комплекси протиповітряної оборони негативно впливають на здоровя: викликають випадіння волосся та проблеми з потенцією

«РБК Украина выпустила статью о пагубном влиянии западного ПВО на здоровье гражданских лиц. Опытный врач делает вывод, что местные жители стоят перед выбором: либо жизнь, либо здоровье, в том числе сексуальное. Прислушаются ли власти к мнению врача, выведут американские Патриоты из жилой застройки? Конечно же нет. Плевать они хотели» (Запорожский Вестник, Бердянск Актуально, 13.03.24).

Обережно, російська пропаганда!

Проросійські телеграм-канали окупаційної адміністрації захопленої військами РФ частини Запорізької області поширили інформацію про те, що радіолокаційний комплекс, встановлений на ЗРК Patriot, нібито створює потужне електромагнітне випромінювання і під час роботи може завдати серйозної шкоди здоров’ю людей.

В якості підтвердження наводять твердження заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, завідувача кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольги Голубовської, нібито викладені у статті,  опублікованій на сайті «РБК-Україна».

На доданому до публікації скриншоті статті можна прочитати, що за статистикою у тих районах Києва, де розміщені західні комплекси ППО, збільшилася кількість пацієнтів, які скаржаться на головний біль та підвищений тиск. Також у пацієнтів фіксують випадіння волосся, а багато чоловіків скаржаться на проблеми з потенцією.

Спростування: на сайті «РБК-Україна» або деінше у інтернет-мережі неможливо знайти публікацію з заголовком «Ольга Голубовська: Західне ППО впливає на чоловічу потенцію і випадання волосся». Примітно, що назва стаття містить орфографічну помилку (неправильний переклад з російської: «випадання» замість «випадіння»). Все це говорить про те, що процитовану у проросійському медіа статтю вигадали, а скриншот сфальсифікували з допомогою фоторедактора.

Згадана на наведеному скриншоті автор матеріалів медіа на тему здоров’я Ірина Сандул дійсно готувала інтерв’ю за участі Ольги Голубовської, але у січні 2024 році і на тему COVID-19. Найбільш вірогідно, що саме цю публікацію російський агітпроп використав для створення фейкового скриншоту.

Такий метод пропагандисти країни-агресора використовують вже не вперше. У минулому огляді ми згадували, як росіяни вигадали статтю в ірландському виданні The Irish Times і сфальсифікували скриншот, щоб вкотре скомпрометувати українських біженців.

Комплекси протиповітряної оборони Patriot використовують збройні сили Нідерландів, Південної Кореї, Польщі, Німеччини, Японії, Ізраїлю, Саудівської Аравії, Кувейту, Тайваню, Греції, Іспанії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Катару, Румунії, Швеції тощо. Науково підтверджених даних щодо негативного впливу цих зенітно-ракетних комплексів на здоров’я людей у публічному просторі немає.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя