Атакована, обстріляна та захоплена: рівно два роки тому окупанти захопили Запорізьку АЕС | Новини Запоріжжя

В ніч з 3 на 4 березня російські загарбники захопили Енергодар та Запорізьку атомну електростанцію. Вже два роки частина персоналу станцію працює під шаленим тиском окупантів.

Про це повідомляє Петро Котін, голова правління АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Наразі на найбільшій електростанції Європи суттєво погіршилась безпекова ситуація: спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування в реакторах ядерного палива, недопуск до роботи та повне припинення перебування на станції кваліфікованого (у тому числі ліцензованого) українського персоналу, а також кричущі випадки некомпетентних дій окупантів.

«За результатами аналізу всіх фактів (а за два роки окупації їх уже понад 150) порушення умов нормальної експлуатації, ядерної та радіаційної безпеки, що вже відбулись і щоденно відбуваються, фахівцями «Енергоатома» проведено розрахунки показників безпеки енергоблоків Запорізької АЕС. Вони підтверджують стійкий негативний тренд погіршення рівня безпеки станції внаслідок тривалої російської окупації, — йдеться у заяві Котіна. — У результаті розрахунків поточні значення головних критеріїв безпеки – показників частоти пошкодження активної зони та частоти граничного аварійного викиду радіоактивних речовин значно перевищують нормативні норми як України, так і вимоги МАГАТЕ».

До розрахунків включались лише факти відмов обладнання, та порушень ядерної та радіаційної безпеки, а також загрози, які верифіковані та підтверджені експертами МАГАТЕ. Ці розрахунки передані до Міжнародного агентства по атомній енергетиці. 

«Нам дуже не хотілося б потрапити у ситуацію, коли внаслідок відсутності у світі механізмів (неспроможності) покарання агресора за ядерний тероризм та скоєні ним злочини на ЗАЕС, навмисно ігнорується реальний стан справ, закриваються очі на проблеми, які важко або невідомо як вирішити», — пише Котін.

Водночас Іван Федоров, голова Запорізької ОВА наголосив, що за два роки окупантами так і не змогли набрати достатню кількість кваліфіковано персоналу. На сьогодні закрита лише половина  вакансій. Навколо станції фіксуються обстріли, на території ЗАЕС ворог тримає важку техніку, периметр заміновано.

«В заручниках у терористів весь світ, але найбільш вразливі увесь цей час саме мешканці Енергодару. Щоб змусити до співпраці, людей викрадали та ув’язнювали. В місті та на території промзони ЗАЕС діє до 10 катівень, через які пройшло понад 1,5 тисячі енергодарців. Єдиний спосіб  забезпечити ядерну безпеку — повернути станцію під повний контроль України. Саме на це мають бути направлені зусилля міжнародної спільноти», — пише Федоров.

Перекрили дорогу і видаляють дерева: в окупованому Бердянську загарбники проводять масштабні роботи

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя