Не всі фрукти корисні: лікарка пояснила, чому яблука можуть викликати проблеми зі здоров’ям

Не все фрукты на пользу: врач объяснила, почему яблоки могут навредить организму

Фото: Лікарка пояснила, кому не можна їсти яблука (Freepik)

Яблука давно вважають символом правильного харчування — їх дають дітям, радять при дієтах і додають у щоденне меню. Проте не все так однозначно.

Гастроентерологиня та дієтологиня, професорка Галина Анохіна, в інтерв’ю РБК-Україна розповіла, що ці фрукти можуть нашкодити травленню — особливо людям із чутливою системою.

Чому яблука можуть бути шкідливими?

За словами лікарки, деякі сорти яблук містять фруктани — це вид вуглеводів, які важко засвоюються організмом.

"Яблука часто містять фруктани — речовини, які погано перетравлюються", – зазначає Анохіна.

Внаслідок цього у людей виникають:

  • здуття живота,
  • газоутворення,
  • спазми,
  • дискомфорт або навіть біль у шлунку.

Особливо це стосується тих, хто має синдром подразненого кишківника (СПК) — їм достатньо навіть одного яблука, щоб відчути симптоми.

Небезпека “штучного дозрівання”

Ще один фактор ризику — спосіб дозрівання фруктів.

За словами фахівчині, багато фруктів зривають у незрілих станах і “дозрівають” у камерах. Через це змінюється хімічний склад плодів, і вони можуть ставати токсичними.

“Фрукти повинні дозрівати природнім шляхом, на дереві чи кущі”, — наголошує Анохіна.

Типові приклади:

  • банани — зривають зеленими, дозрівають у газових камерах;
  • хурма — може заморожуватись для прискорення стиглості.

Лікарка підкреслює: такі методи можуть провокувати негативну реакцію організму.

Що робити?

  • Віддавати перевагу стиглим плодам, які дозріли природним шляхом.
  • З обережністю ставитися до фруктів, які часто викликають здуття (яблука, груші, кавуни).
  • Спостерігати за реакцією організму — якщо після фруктів виникає дискомфорт, варто обмежити їх споживання або звернутись до фахівця.

Джерело

Новини Запоріжжя