Кому в жодному разі не можна їсти яйця і чому: про це треба знати кожному

Кому ни в коем случае нельзя есть яйца и почему: об этом нужно знать каждому

Кому не можна їсти яйця / © Freepik

Яйця — один із найпопулярніших продуктів у світі. Їх вживають на сніданок, додають у випічку, салати й гарячі страви. Вони багаті на білок, вітаміни A, D, B12, залізо, фосфор і лецитин. Та попри всі переваги, не всім можна їх їсти. Для деяких категорій людей цей звичний продукт може стати джерелом проблем зі здоров’ям. Розповідаємо, в яких випадках краще відмовитися від вживання яєць.

Кому в жодному разі не можна їсти яйця і чому: поради лікарів

  • Людям із алергією на яйця. Це одна з найпоширеніших харчових алергій, особливо серед дітей. Основні симптоми — висипання, набряки, розлади дихання, у тяжких випадках — анафілактичний шок. Алергія може бути як на білок, так і на жовток. Людям з таким діагнозом варто повністю відмовитися від продуктів, які містять яйця.
  • Якщо підвищений рівень холестерину. Яєчні жовтки містять значну кількість холестерину — до 200 мг в одному яйці. Хоча дослідження доводять, що харчовий холестерин не завжди шкідливий, однак людям із серцево-судинними захворюваннями чи атеросклерозом краще обмежити споживання яєць до 2–3 на тиждень.
  • За загострення хвороб печінки. Під час загострення хронічного гепатиту, жовчнокам’яної хвороби або панкреатиту жовток може створювати додаткове навантаження на печінку. У таких випадках рекомендовано відмовитись від цілих яєць і вживати лише білок, але за згодою лікаря.
  • Ризик сальмонельозу. Сире або недоварене яйце може містити бактерії сальмонели, що викликають отруєння. У групі ризику діти, вагітні жінки, літні люди і ті, хто має слабкий імунітет. Щоб уникнути зараження, важливо їсти лише термічно оброблені яйця й не пити сирі.

Яйця — це вкрай цінний продукт, але не універсальний. Якщо ви належите до групи ризику чи маєте сумніви, краще проконсультуйтеся зі своїм лікарем перед вживанням продукту.

https://tsn.ua/zdorovya/komu-v-zodnomu-razi-ne-mozna-yisty-iaytsia-i-chomu-pro-tse-treba-znaty-koznomu-2846327.html

Джерело

Новини Запоріжжя