6 продуктів, які щодня збільшують ризик діабету: приберіть їх з раціону

6 продуктов, которые ежедневно увеличивают риск диабета: уберите их из рациона

Названо продукти, які призводять до діабету (фото: Freepik)

Щоденне споживання певних продуктів може непомітно підвищувати ризик розвитку діабету. Серед них — солодкі напої, випічка та оброблене м'ясо.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

1. Крохмалисті овочі

Деякі овочі, такі як картопля, кукурудза, горох і батат, містять багато вуглеводів. Біла картопля, зокрема, має високий глікемічний індекс, що призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові. Часте вживання таких продуктів, особливо у переробленому вигляді (смажена картопля, чипси), може спричинити інсулінову резистентність — ключовий фактор ризику розвитку діабету 2 типу.

2. Червоне та оброблене м'ясо

Продукти, як-от сосиски та бекон, містять велику кількість нітритів та нітратів, що підвищують інсулінорезистентність. Вживання всього 50 г обробленого м’яса щодня може збільшити ризик діабету на 20%. Рекомендується замінювати їх на рибу, бобові, горіхи або птицю.

3. Перероблені фрукти

Сюди відносять фруктові соки, сухофрукти із доданим цукром, джеми та варення. У таких продуктах часто знижена кількість клітковини, яка в цілих фруктах уповільнює засвоєння цукру. Велика кількість доданого цукру в перероблених продуктах безпосередньо пов'язана з підвищеним ризиком інсулінорезистентності.

4. Білий рис

Білий рис має високий глікемічний індекс і швидко підвищує рівень цукру в крові. Хоча сам по собі він не є прямою причиною діабету, його часте вживання у великих кількостях може збільшити ризик, особливо за наявності інших факторів, як-от зайва вага.

5. Газована солодка вода

Один стакан солодкого напою може містити до 10 чайних ложок цукру. Це викликає різкий стрибок рівня глюкози, перевантажуючи підшлункову залозу. Регулярне споживання таких "порожніх калорій" сприяє набору ваги та розвитку інсулінорезистентності.

6. Заправка для салату

Багато кремових і солодких заправок (наприклад, медово-гірчичний соус) містять доданий цукор, трансжири та консерванти. Вони можуть сприяти інсулінорезистентності та ожирінню. Навіть деякі "здорові" заправки на основі олії можуть бути висококалорійними, що також збільшує ризик діабету.

Джерело

Новини Запоріжжя