Зменшився на два мільярди: у Запоріжжі прийняли бюджет на наступний рік  | Новини Запоріжжя

22 грудня на сесії Запорізької міської ради депутати проголосували за бюджет міста на 2024 рік. У порівнянні з поточним роком його обсяг на наступний рік зменшиться майже на 2 мільярди. Дохідна частина бюджету складає 8,47 мільярда гривень, видатки — 8,04 мільярда гривень.

Про це повідомляє Запорізька міська рада. 

У бюджеті передбачено 200 мільйонів на програму обороноздатності, з них 50 мільйонів — на закупівлю дронів для військових. Близько 42 мільйонів закладено на виплати людям, які втратили житло внаслідок ракетних ударів.

Ще майже 296 мільйонів закладено на резервний фонд, який зокрема буде використаний на ліквідацію можливих наслідків обстрілів. Загалом на виклики воєнного часу у бюджеті передбачено 800 мільйонів.

«Бюджет міста у 2024 році буде складним, адже його доходи будуть значно меншими, ніж цього року. Місто недоотримає близько двох мільярдів гривень. У бюджеті у першу чергу закладено фінансування захищених статей. Це виплати заробітних плат бюджетникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг», — йдеться у повідомленні на сайті міської ради. 

У бюджеті 2024 року майже 3,7 мільярда гривень спрямовано на галузь освіти, з них 1,2 мільярда – держсубвенція. Більшість цих грошей піде на зарплати (майже три мільярди гривень), оплату енергоносіїв, комунальних послуг (385,2 мільйона гривень), стипендії в ПТУ (106 мільйонів гривень). У бюджеті не закладено коштів на жодні ремонти шкіл, дитсадків, доріг та тротуарів.

Майже 1,9 мільярда гривень передбачено на забезпечення життєдіяльності громади. Ці кошти підуть на підтримку КП «Водоканал», концерну «МТМ», КП «Запоріжелектротранс», забезпечення безпеки дорожнього руху, утримання доріг та роботу зовнішнього освітлення. Проте наразі у міста недостатньо коштів, щоб профінансувати всі потреби міського господарства. 

«На жаль, поки у бюджеті фактично відсутні кошти на ремонти укриттів. Протягом року відбуватимуться корегування бюджету для того, щоб фінансувати першочергові потреби міста, виділяти кошти на ремонти укриттів, збільшувати допомогу військовим», — зазначають у міській раді. 

Російські військові завдали 130 ударів по Запорізькій області: застосували РСЗВ, артилерію та безпілотники

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя