Збільшує ризик аварії: РФ перевела 4-й енергоблок Запорізької АЕС у «гарячий зупин»

РФ перевела енергоблок № 4 на Запорізькій АЕС у стан "гарячий зупин".

РФ перевела енергоблок № 4 на Запорізькій АЕС у стан "гарячий зупин". Фото: t.me/energoatom_ua

Російські окупаційні війська вивевели енергоблок №4 Запорізької атомної електростанції зі стану «холодний зупин» та перевели у стан «гарячий зупин».

Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, виводять з «гарячого» стану в «холодний». Про це повідомляє «Енергоатом».

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент держпідприємства «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін наголосив, що перебування російських військових, зброї та важкої техніки на майданчику Запорізької АЕС, а також недотримання вимог ліцензій Держатомрегулювання веде до неминучої деградації обладнання та систем станції, важливих для безпеки.

За його словами, це може призвести не лише до зростання кількості відмов обладнання, а й спровокувати виникнення радіаційної аварії.

Він нагадав, що відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані «холодний зупин». Переведення енергоблоків у більш небезпечний стан «гарячий зупин» — заборонено.

Варто зазначити, що такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію ЗАЕС, адже зараз експлуатація енергоблоку має здійснюватись виключно у стані «холодної зупинки». При цьому росіяни зараз почали переводити енергоблок №5 у стан «холодної зупинки».

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя