«Заїхали військові з автоматами та оселилися»: як ворог «націоналізує» бази відпочинку у Запорізькій області | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованих курортах Запорізької області російські окупаційні війська заселяються на бази відпочинку, готелі та гостьові будиночки. Під виглядом «націоналізації» та потреб російської армії вони захоплювали бази відпочинку. Зараз, прикриваючись «евакуацією», загарбники вриваються в готелі.

Про це повідомляє «Бердянськ Сьогодні».

У Кирилівці ворог уламується до готелів людей, які виїхали з окупації.

«Головне, що жодної потреби у додаткових місцях для біженців немає. Просто користуються можливістю та грабують», — йдеться у повідомленні.

Кожного сезону курортне селище Кирилівка приймала близько 3 мільйонів відпочивальників. Одна з баз відпочинку, яка приймала туристів — «Дніпро», що знаходиться у центрі курортного селища на Федотовій Косі. 

Марина Халіман, власниця цієї бази розповіла «Новинам Приазов’я», що її бізнес російські окупанти захопили 21 квітня цього року. Зламали замки у всіх будинках та встановили свої, поставили охорону.

«Оселилися в найновіший будинок, тільки збудований перед війною. Так воно було нам дорого, бо ми самі це будували, створювали», – каже Марина Халіман.

Марина Халіман зазначає, що зазнала величезних збитків і припускає, що база відпочинку після господарювання там російських військових буде у непридатному стані.

«У нас дуже дорогий трансформатор, який потрібно правильно експлуатувати. І комунікації слід правильно підключити, технічно обслуговувати. Безперечно, база відпочинку обладнана всім майном для роботи, оскільки все діяло. І, звичайно, коли це потрапляє до рук грабіжників, вони будуть розпоряджатися відповідно, недбало», – зазначила Халіман.

У Дениса Катюхи російські окупанти силоміць відібрали його готельний комплекс «Адмірал» у Кирилівці. На території комплексу знаходиться 100 номерів, басейн, ресторан, конференц-зал, бари, дитячий та спортивний майданчики, дитячий водний ігровий центр.

Катюха каже, що окупанти «націоналізували» готельний комплекс ще до псевдореферендуму, попри документи, що підтверджують право власності.

«Люди, які мешкали на базі відпочинку, були примусово виселені протягом 15 хвилин. Заїхали військові з автоматами й в такий спосіб їх вигнали», – згадав чоловік.

Кирилівка перетворилася на базу відпочинку для російських військових. Хоча у деяких захоплених готелях готуються до прийому туристів.

«У деяких базах відпочинку, які мають будиночки що можна переміщувати, вони вкрадені, перевезені на лінії укріплення. Частина баз відпочинку просто розграбовані. Забирають ліжка, матраци, подушки, постіль», – розповів Катюха.

Підприємець зазначив, що зараз складно оцінити масштаб збитків, які російські окупаційні сили завдали його готелі. Власник сподівається, що після деокупації курортного селища відновити роботу бізнесу вдасться за допомогою репарацій, грантових програм та інвесторів. 

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти захопили близько 250 баз відпочинку та готелів у Кирилівці, за інформацією міського голови Івана Федорова. Частину баз пограбували загарбники, а в комфортабельніших готелях вони живуть.

За інформацією голови територіальної громади Івана Малєєва, до окупованої Кирилівки приїжджає велика кількість російських військових, у тому числі й «вагнерівці». Вони мешкають на базах відпочинку. Щоби заселити загарбників, деяких людей навіть виселяють зі їх власних будинків. Окупанти заїжджають у селище, перебувають там певний час та їдуть. Він також зазначив, що мирним жителям дуже складно виїхати із селища. Тиск ворога на людей зріс.

Так зване Міністерство майнових та земельних відносин російської окупаційної влади опублікувало перелік із понад 1300 об’єктів, які за чотири дні окупаційна влада визнала «безгосподарним майном». Серед «націоналізованих» об’єктів: квартири, житлові будинки, машини, напівпричепи, магазини, мийки, недобудовані будівлі й навіть земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

В окупованому Бердянську загарбники планують створити умови для реабілітації військових Росії та членів їхніх сімей. Розміщувати росіян вони планують на території комплексу групи санаторіїв Курорту Бердянськ.

Кілька сотень завербованих російських ув’язнених прибули до Запорізької області, — Генштаб.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя