З початку повномасштабного вторгнення до лав ЗСУ мобілізували понад 20 тисяч жителів Запорізької області | Новини Запоріжжя

З початку повномасштабного російського вторгнення на військову службу до Збройних сил України призвали понад 20 тисяч жителів Запорізької області.

Про це стало відомо під час прес-конференції завідувача сектору мобілізаційної роботи апарату Запорізької ОВА Валентина Кравченка та представників Запорізького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) щодо перебігу мобілізації в Запорізькій області.

Нагадаємо, в Україні продовжили термін проведення загальної мобілізації терміном ще на 90 діб – щонайменше до 15 листопада 2023 року. Мобілізації підлягають громадяни України віком від 18 до 60 років, які мають статус військовозобов’язаного та придатні до військової служби.

Ступінь придатності визначається військово-лікарськими комісіями при районних ТЦК та СП. За рішенням ВЛК особи можуть мати статус: придатний, обмежено придатний чи непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. За станом здоров’я військовозобов’язаному може надаватись відстрочка на лікування на строк до 2 місяців і може продовжуватися ще два рази на такий самий термін. Як зазначила начальник медичної служби сектору комплектування Запорізького обласного ТЦК та СП майор медичної служби Юлія Чугуєнко, при проходженні комісії призовнику потрібно мати із собою документи, що підтверджують хворобу.

Крім цього проводиться психологічне вивчення кандидатів, що включає тестування, особисту бесіду. Непридатними до військової служби є особи, які мають непогашені судимості, перебувають під слідством, мають наркотичну або алкогольну залежність, розлади психіки й поведінки. 

Особи, які призиваються на військову службу, в обов’язковому порядку проходять спеціальну підготовку у відповідних навчальних центрах, і лише після цього, направляються до бойових військових частин. Термін проведення підготовки залежить від військово-облікової спеціальності. Загалом з початку повномасштабного вторгнення рф районними центрами комплектування в Запорізькій області мобілізовано понад 20 тисяч осіб.

Військовослужбовець зазначив, що місце вручення повісток законодавством не регламентовано, тому їх видача на вулицях та в громадських місцях не є протиправною.  Такі повістки вручаються насамперед для уточнення військово-облікових даних і це не означає, що людину відразу відправлять на навчання чи на фронт. 

Бронювання здійснюється за списком військовозобов’язаних, які попередньо погоджуються з Генеральним штабом. За наказом міністерства економіки термін надання відстрочки для осіб, які працюють в органах державної влади, інших державних органах та органах місцевого самоврядування – до завершення  загальної мобілізації, для осіб які працюють на підприємствах, установах, організаціях – до шести місяців. 

Наразі паралельно з заходами щодо загальної мобілізації проводиться відбір кандидатів на військову службу за контрактом для доукомплектування посад рядового та сержантського складу бойових частин Збройних сил України. Порядок відбору та оформлення особових справ з початком повномасштабного вторгнення не змінився.  Основними вимогами є вік – від 18 до 60 років, здатність до проходження військової служби за станом здоров’я та успішне проходження професійно психологічного відбору.

В захопленому Енергодарі стався вибух під час наради керівників окупаційної поліції, – ВІДЕО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя