У Запорізькій області окупанти розстріляли українських військовополонених: розпочато розслідування | Новини Запоріжжя

За даними слідства, військовослужбовці армії РФ у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників. Через годину, у порушення ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, окупанти їх розстріляли. Відео про це наразі розповсюджено в інтернеті.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора України.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Це черговий випадок грубого порушення країною-агресором міжнародного гуманітарного права щодо поводження з військовополоненими. Так, упродовж останнього місяця у мережі зʼявилося відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон. Також зафіксовано використання українських військовополонених у якості «живого щита» на лінії зіткнення.

За фактами воєнних злочинів РФ триває досудове розслідування.

Побили, вивезли в лісосмугу та зґвалтували: двом окупантам повідомили про підозру через скоєні на Запоріжжі злочини

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя