Пряник «Мелітополь», який випікають у пекарні переселенців. Суспільне Запоріжжя
Вікторія та Євген Долгих– переселенці з Мелітополя Запорізької області. До повномасштабного вторгнення в рідному місті мали бізнес, після окупації втратили все та евакуювалися до обласного центру. Тут скористалися грантовою програмою та відкрили одну пекарню, а згодом ще дві. Нині виготовляють чимало смаколиків, та особливе місце серед них має фірмовий пряник ”Мелітополь".
Як подружжю вдалося відновити бізнес – дізнавалося Суспільне.
Смаколики, які готують у пекарні. Суспільне Запоріжжя
Вікторія та Євген Долгих залишили в окупованому Мелітополі все, що мали. Тож в Запоріжжі починали життя з чистого аркуша, розповідає власниця пекарні Вікторія Долга:
"Команди ніякої не було, ми починали повністю з "нуля". Основний принцип роботи – люди: технолог, пекарі, продавці. У нас з чоловіком були знання, і ми потрошку почали".
Вікторія Долга. Суспільне Запоріжжя
Печиво, яке випікають у пекарні переселенців. Суспільне Запоріжжя
Швидко відновити втрачений бізнес і налагодити роботу Вікторія та Євген змогли завдяки тридцятирічному досвіду, а також грантовій допомозі – закупили обладнання, орендували приміщення та зібрали команду, розповідає власник пекарні Євген Долгий:
"Гроші допомогли нам у встановленні автономної системи електроживлення. Бо ми знаємо, що є блекаути, а наша пекарня працює, коли світла немає".
Євген Долгий. Суспільне Запоріжжя
Смаколики, які готують у пекарні. Суспільне Запоріжжя
Нині подружжя має вже три пекарні, де виготовляють різноманітну випічку. особливе місце серед всіх виробів має фірмовий пряник ”Мелітополь": він став символом пам’яті про рідні місця, каже Вікторія:
"Це наша рецептура. Такого більше ніде немає, це ноу-хау, це ми розробляли. Ми дуже хочемо повернутися додому, до Мелітополя і, можливо, з цього цей пряник і почався".
Пряник «Мелітополь», який випікають у пекарні переселенців. Суспільне Запоріжжя
Також подружжя допомагає жителям прифронтових територій, каже Вікторія Долга:
"На Великдень міжнародна гуманітарна організація нам замовляла 6000 пасок. Ці паски відправлялися на прифронтові території. Також ми допомагаємо трошки смаколиками нашим хлопцям – це солодощі, хліб, паски були, це пряник "Мелітопольський".
Смаколики, які готують у пекарні. Суспільне Запоріжжя
Нині подружжя планує взяти участь у ще одному грантовому конкурсі, щоб продовжити допомагати людям і розширити бізнес.
Смаколики, які готують у пекарні. Суспільне Запоріжжя