Вночі Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

Вночі Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії.

Вночі Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії. Фото: t.me/energoatom_ua

Сьогодні вночі, 10 серпня, тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Як повідомили у пресслужбі ДП «НАЕК «Енергоатом», після знеструмлення Запорізьку АЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блек-аут).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У разі такого сценарію головну загрозу ядерній і радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку ЗАЕС у стані «гарячий зупин», який РФ використовує із порушенням умов ліцензії на експлуатацію.

Фахівці кажуть, що у разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних помп станції, енергоблок перейде в режим «природної циркуляції».

— У цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджувальних помп, — зазначив тимчасовий виконувач обовʼязків виконавчого директора НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя