Відомий запорізький науковець пояснив, чому не потрібно знову затоплювати осушене Каховське водосховище | Новини Запоріжжя

Сучасні технології, наукові розробки та можливості будівництва дозволяють по-новому поглянути на можливість відбудови Каховського гідровузла. Щоб забезпечити зрошення, судноплавство та виробництво енергетики сьогодні немає необхідності безповоротно затоплювати величезні площі.

Про це йдеться у статті «Як ворог знищує довкілля Запорізької області: огляд найбільш серйозних екологічних наслідків російського вторгнення».

«Я сподіваюсь, що все ж таки нашим керівникам вистачить розуму, щоб знову не затоплювати Каховське водосховище, як це зробили 75 років тому. До затоплення це була унікальна територія з такою екосистемою… біогеоценозом у цих річках, долинах, озерах, протоках… Я вже не кажу про фітоценоз, які там трави були, – зазначив доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету Олександр Рильський. – Краще побудувати з допомогою новітніх технологій по поводженню з водними об’єктами вздовж основного русла Дніпра від Балабиного до Енергодара на певній відстані від берега греблі потрібної висоти. Це допоможе відновити малі річки, протоки, убезпечить від руйнування берегу в районі Біленького, де вже вулиці йдуть під воду. Звісно, потрібно розрахувати об’єм води, необхідний для забезпечення судноплавства. Зрошення на 70% потрібно перевести на крапельну систему.  За цей час, використовуючи існуючу систему поливу, ми засолили землі. Вони вже на межі використання».

За словами доктора біологічних наук, наукова спільнота боялася, що Запорізький регіон після осушення Каховського водосховища міг отримати багато проблем з пиловими бурями. Наразі поки такі проблеми не фіксують.

Супутниковий знімок Каховського водосховища від 5 та 20 червня
Фото: ESA / Copernicus Sentinel / Sentinel-2 L2A

«Це були б не просто пилові бурі. Це той верхній шар, в якому вся таблиця Менделєєва. Ще з радянських часів було дуже велике забруднення важкими металами, радіонуклідами часів Чорнобильської катастрофи, до того ж – великою кількістю пестицидів та гербіцидів, – розповів Олександр Рильський. – На жаль, зараз не відбувається моніторинг. Державі навіть під час війни потрібно створити сучасну моніторингову лабораторію, яка б мала новітні методи аналізу ґрунту. Щоб, де це можливо безпечно зробити, подивитися, вивчити концентрації елементів на дні водосховища. Крім того, потрібно вивчати транспортування важких металів та інших речовин у рослини, які там виросли на півтора метри. Це все потрібно моніторити і досліджувати. Але цієї роботи поки що немає».

На світлинах – те, що раніше було Каховським водосховищем.
Фото: Мирослава Липа/Укрінформ

Нагадаємо, що наша редакція готує спеціальний проєкт, в якому розповідає про те, як злочини РФ завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу Запорізької області.

Керівник Департамент захисту довкілля Запорізька ОВА розповів про масштаби екологічних збитків внаслідок війни

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя