В Україні запрацює державний реєстр домашніх тварин: що це означає

В Україні запрацює державний реєстр домашніх тварин: що це означає

В Україні запрацює державний реєстр домашніх тварин: що це означає — фото: gettyimages.com, Monty Rakusen

В Україні ухвалили постанову про створення Єдиного державного реєстру свійських тварин.

Під час спільного брифінгу Мінцифри та Мінагрополітики повідомили, що реєстрація тварин в Україні залишиться безкоштовною. Тільки тепер реєструвати та ідентифікувати домашніх вихованців зможуть не лише державні ветлікарі, а й приватні.

Інформація про тварину міститься в електронному реєстрі. Там буде вказано опис вихованця, дані про вакцинацію, стерилізацію та іншу інформацію.

Завдяки цьому реєстру людям буде простіше отримати документи для тварин. Також він потрібний, щоб адаптувати українське законодавство до міжнародних стандартів.

Першим кроком після ухвалення постанови буде реєстр. Потім люди реєструватимуть своїх тварин. Коли реєстр вже буде достатньо наповнений, то планують запроваджувати ветеринарні паспорти у «Дії».

Реєстр уже працює?

Базу поки що розробляють. Коли реєстр запустять – про це повідомлять додатково.

Навіщо безпосередньо потрібен реєстр свійських тварин

  • для фіксації проведення планових вакцинацій (щоб розуміти і загальну картину в країні);
  • для інформування про втрачених та знайдених тварин (якщо вихованець загубився, то про це потрібно буде повідомити. Коли його знайдуть – власник отримає повідомлення);
  • для подальшого створення на основі даних Реєстру цифровий ветеринарний паспорт у «Дії» та зберігати важливу інформацію про домашнього улюбленця у смартфоні замість паперових документів.

Нагадаємо, у Києві у тестовому режимі запрацював чат-бот TinPet, який створений для того, щоб знайти господарів безпритульним тваринам.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя