В Україні підготували пілотний «смарт-мобілізація»: що це таке

В Україні підготували пілотний "смарт-мобілізація": що це таке.

В Україні підготували пілотний "смарт-мобілізація": що це таке. Фото: 24tv.ua

В Україні хочуть запустити так звану «смарт-мобілізацію», вона передбачає власний вибір людини, за якою спеціальністю вона хоче піти служити. Пілотний проєкт запустять для мобілізації операторів дронів.

«Смарт-мобілізація» — це пілотний проєкт, який передбачає можливість військовозобов’язаного, тобто людини, яка вирішила вступити до Сил безпеки і оборони, обрати спеціальність, за якою він може доєднатися до лав армії, повідомляє віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна.

Федоров пояснює, що пілотний проєкт передбачає непримусово мобілізувати військовозобов’язаних. Людина сама обиратиме напрям чи підрозділ, до якого хоче вступити.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Завдяки «смарт-мобілізації» військовозобов’язаний може подивитись, що це за підрозділ, рота, які є зобов’язання, ризики та як проходитиме навчання.

За словами Федорова, необхідно залишити заяву та пройти тести, після чого людина проходитиме навчання. Після успішного проходження навчання, людина потрапляє в роту ударних дронів на посаду, яку обрала сама. Він також зазначає, що можна побачити скільки людей мобілізувалися самостійно та як проходитиме відбір.

— Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя – це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника, — розповідає Михайло Федоров.

Пілотний проєкт передбачає:

  • проходиш онлайн-тест
  • проходиш навчання
  • потрапляєш на поле бою

Мініст сподівається, що пробний проєкт зможе покращити ситуацію мобілізації в Україні. За словами Федорова, пілотний проєкт розпочнеться за один-два місяці.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя