В Офісі президента розповіли, що відбувалося на саміті у Саудівській Аравії

В Офісі президента розповіли, що відбувалося на саміті у Саудівській Аравії

В Офісі президента розповіли, що відбувалося на саміті у Саудівській Аравії — фото: president.gov.ua

На зустрічі в Саудівській Аравії за формулою миру для України всі країни-учасниці засвідчили підтримку принципам ООН, а також повагу до суверенітету та територіальної цілісності.

Як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, який за дорученням Зеленського очолив українську делегацію у Джидді, ця зустріч стала вже другою після початку відповідного формату у червні цього року у Копенгагені.

Цього разу у саміті брали участь утричі більше держав – говорили радники з нацбезпеки та глави МЗС понад 40 країн. Наживо та онлайн взяли участь представники ООН, ЄС, США, Великобританії, а також Бразилії, Єгипту, Індії, Китаю, ОАЕ, ПАР, Туреччини та інших держав.

Єрмак заявив, що консультації були «дуже продуктивними», а розмови «надзвичайно чесними».

— У нас були дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий та міцний світ. У нас була дуже чесна, відкрита розмова, під час якої представники кожної країни могли озвучити свою позицію та бачення. Були різні погляди, але всі присутні засвідчили відданість своїх країн принципам Статуту ООН, міжнародного права та поваги до суверенітету та непорушності територіальної цілісності держав. І саме на цих принципах побудовано Формулу миру Президента Зеленського, про яку ми докладно розповіли, – сказав Єрмак.

За його словами, більшість країн уже визначили свою роль у реалізації окремих пунктів Формули світу. Сторони погодились продовжити роботу для встановлення миру.

Також за ці два дні українська делегація провела низку двосторонніх зустрічей.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя