У Запорізькій ОВА прокоментували скандал з об’єднанням Протипухлинного центру та Обласної лікарні

В Запорізькій ОВА прокоментували скандал з об'єднанням Протипухлинного центру та Обласної лікарні.

В Запорізькій ОВА прокоментували скандал з об’єднанням Протипухлинного центру та Обласної лікарні. Фото: google.com/maps, Fedor Maltsev

Минулого тижня в Запоріжжі розгорівся скандал з приводу об’єднання Протипухлинного центру та Обласної лікарні. Працівники центру категорично проти і у цьому матеріалі ми детально розповідали чому. Сьогодні RADA.zp.ua вдалося поговорити про цю ситуацію із заступницею голови Запорізької обласної військової адміністрації Наталією Будяк.

Про причини об’єднання

Як розповіла нам Наталія Будяк, найголовніша причина об’єднання – це створення мережі спроможних медичних закладів в Запорізькій області.

— В рамках створення цієї мережі ми говоримо про створення великої мультидисциплінарної багатопрофільної лікарні – Обласна лікарня. Тобто це не вирване із контексту одне єдине приєднання онкоцентру до Обласної лікарні. Воно складається в загальну мережу, загальну концепцію спроможної мережі, – сказала заступниця голови ЗОВА.

За її словами, всі нормативні документи, які існують в Україні, щодо онкологічних хвороб у тому числі, говорять про те, що допомога пацієнтам має базуватися на мультидисциплінарних підходах, що має бути реабілітація після допомоги. Тобто пацієнт має отримувати допомогу не в вузькоспеціалізованому закладі, а в закладі багатопрофільному, який може надати допомогу з різних нозологій. 

— Загалом це загальносвітова практика. У світі онкологію лікують у багатопрофільних лікарнях. А наша мережа, яка включає в себе онкодиспансер і взагалі окремі диспансери – це «наше советское наследие». Тобто, це те, що залишилося нам від Радянського Союзу. На жаль, в нас було дуже багато закладів вузької спеціалізації – шкірвендиспансер, ендокринні диспансери.. І в процесі реформування медичної системи це змінюється і це класно. Тому що пацієнт потребує допомоги. В нього може бути декільки захворювань: крім онкології дуже часто є якісь супутні патології, – каже Наталія Будяк.

Заступниця голови ЗОВА розповідає, що зараз це відбувається так: онкодиспансер виписує пацієнта, пацієнт має повернутися до сімейного лікаря, отримати направлення і знайти лікарню, в якій він отримає вид допомоги, який йому потрібен. А в рамках одного закладу буде інакше: абсолютно всю допомогу людина отримає в одній медустанові. Це буде така «дебюрократизація процесів», яка полегшить життя пацієнту: все буде швидше і логістично комфортніше.

— Бо зараз, наприклад, якщо пацієнту стало гірше ввечері, то він буде чекати ранку, поки прийдуть адміністратори лікарень, щоб погодити переведення пацієнта в іншу медустанову. В рамках одного закладу це буде відбуватися швидше. Пацієнти будуть мати більше шансів вижити та отримати своєчасно допомогу, яка їм потрібна, – повідомляє Наталія Будяк.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про дублюючі спеціалізації

— Є окремий онкодиспансер, є окремий кардіодиспансер, є Обласна лікарня. Але відділення і онкологічні, і кардіологічні є в Обласній лікарні. І вони на певний рівень вищі, ніж в окремих диспансерах. Тому їх окреме існування дуже дивне, якщо у нас є ці відділення в Обласній лікарні і вони на порядок вищі. Наприклад, в кардіодиспансері немає кардіохірургії, а в Обласній є кардіохірургія. Коли ми це зав’язуємо в одну мережу надання допомоги – воно стає логічним. Так само онкологія.. В нас є трансплантація в Обласній лікарні і вже цього року було декілька успішних трансплантацій. Також є багато супутніх відділень, які необхідні пацієнтам – це і судинне відділення, і кардіо, – каже представниця ОВА.

Про те, що буде з лікарями

— Це історія про те, що існує дві парадигми, які говорять одними і тими ж людьми. Перша – оптимізація призведе до скорочення і всіх виженуть на вулицю. Друга – немає кому працювати в області, тому що всі лікарі поїхали за кордон, тому що війна. Насправді істина десь посередині. Я впевнена, що абсолютно весь медичний персонал знайде своє місце і отримає пропозицію по роботі. Більшість із них не будуть рухатися нікуди із свого приміщення, в якому працюють. Тобто якщо і там, і там є гінекологія, то це не означає, що вона закриється в одному місці і буде переведена на іншу локацію. Скоріш за все, вона буде і там, і там. Це буде два місця надання допомоги в рамках одного закладу. Можливо, це буде один завідувач на два відділення.. Можливо. Щоб ця робота була синхронізована і якість допомоги була однакова в різних місцях надання послуг. Тобто завідувач, більше за все, буде один. Але локаційно навряд вони будуть переводитися, бо це нелогічно, – сказала Наталія Будяк.

За її словами, у випадку обрання все ж одного завідувача відділення, то можливо інший втратить адміністративну посаду. Йому буде запропоновано працювати лікарем або завідувати іншим відділенням. 

— Я думаю, що тут історія про професіоналізм. Ті професіонали, які впевнені в своїй експертності не мають переживати за втрату місця роботи, – каже замголови ОВА.

Про реакцію на те, що працівники центру проти об’єднання

Представниця обладміністрації Наталія Будяк розповіла, що приїжджала до колективу Протипухлинного центру і сказала, що готова бути їхнім адвокатом і відстоювати інтереси, робочі місця і їх пропозиції, якщо вони готові до співпраці та конструктивної комунікації.

— Вони, на жаль, наразі не готові. Я розумію, будь-які зміни викликають спочатку негатив, якісь побоювання, тривогу… Я продовжую бути готовою бути їхнім адвокатом, якщо вони вийдуть до мене на конструктивні перемовини. В форматі, в якому це відбувається, я не бачу конструктиву і не бачу, як я можу допомогти, – каже пані Наталія.

Чи залишиться для пацієнтів безоплатне лікування

— Абсолютно все має бути безоплатним. На жаль, у нас є скарги, що пацієнти оплачують певні послуги. Цього немає бути. Держава за це заплатила, і всі пацієнти як в Обласній лікарні, так і у відділенні Обласної лікарні онкологічного центру, мають отримувати всі послуги безоплатно, – сказала Наталія Будяк.

Нагадаємо, минулого тижня було прийняте рішення про приєднання Регіонального протипухлинного центру до Запорізької обласної лікарні. Це викликало багато сперечань, адже медики онкоцентру з цим рішенням не погодилися. 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя