У США розглянуть законопроєкт, який дозволятиме використовувати заморожені активи РФ на користь України

У США розглянуть законопроєкт, який дозволятиме використовувати заморожені активи РФ на користь України.

У США розглянуть законопроєкт, який дозволятиме використовувати заморожені активи РФ на користь України. Фото: Associated Press

Конгрес Сполучених Штатів висуне перед президентом країни Джо Байденом двопартійний законопроєкт, який стосується використання заморожених російських активів для підтримки України.

Цю законодавчу ініціативу вже підтримали комітети Палати представників та Сенату США, про це пише Politico.

Згідно з цим проєктом, може бути конфісковано від 5 до 8 мільярдів доларів російських активів, які будуть направлені на реконструкцію України. Обговорення цього документу розпочнуться, коли Конгрес розроблятиме новий законопроєкт про допомогу Україні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Цей закон містить «низку нюансів, які все ще потрібно вирішити». Деякі законодавці в США висловлюють занепокоєння стосовно цього закону, адже його можуть розглядати як заміну більшої допомоги Києву.

Посадовець американського Міністерства фінансів Френч Хілл каже, що необхідно розширити список потенційних арештованих коштів та можливих шляхів їх використання. Він пропонує, щоб законопроєкт охоплював не лише російські активи, а також державні підприємства.

— Це не громадянська війна. Це вторгнення країни-члена Великої п’ятірки ООН, що порушує всі відомі нам норми міжнародного права. І тому, коли буде досягнуто мирного врегулювання, Росія повинна виплатити суверенному сусідові певну компенсацію. Це чудовий спосіб створити фонд для відновлення України після миру, — сказав Хілл.

В адміністрації президента Байдена таку ідею вітають. Наразі там ведуть переговори із союзниками, включно з країнами-членами «Групи семи» (G7), аби переконатися, що всі скоординовані у тому, аби змусити Росію заплатити».

 
 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя