У МЗС розповіли, чи припиняють консульства надання послуг чоловікам призовного віку

МЗС наказало припинити тимчасово вчинення консульських дій щодо чоловіків призовного віку.

МЗС наказало припинити тимчасово вчинення консульських дій щодо чоловіків призовного віку. Фото: zp.npu.gov.ua

Із завтрашнього дня, 23 квітня, за кордоном призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. У Міністерстві закордонних справ зробили заяву щодо цього.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Однак в умовах повномасштабної російської агресії пріоритетом є захист Батьківщини від ворога.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Міністр додав, що нині за кордоном перебуває багато чоловіків призовного віку, однак питання безпеки держави їх не обходять.

— Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна, – наголосив Кулеба.

Кулеба заявив, що обов’язок кожного громадянина – оновлювати свої документи у ТЦК. Він існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Він додав, що багато чоловіків за кордоном вважають, що зможуть «пересидіти» війну, але водночас намагаються отримати послуги від держави.

— Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно, – заявив міністр.

Невдовзі МЗС надасть уточнені роз’яснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» та після набрання ним чинності.

Починаючи з 24 квітня можливо буде лише оформити документи для повернення в Україну.

Заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя