У лікарні Запоріжжя проходять перевірки: відсторонено завідувачів двох відділень

У лікарні Запоріжжя проходять перевірки: відсторонено завідувачів двох відділень.

У лікарні Запоріжжя проходять перевірки: відсторонено завідувачів двох відділень. Фото: depositphotos.com

У Запоріжжі відсторонили завідувачів двох відділень Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги Запорізької міськради після скарг пацієнтів на те, що лікарі часто змушують їх купувати ліки власним коштом. До того ж більшість цих ліків — з недоведеною ефективністю.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, керівників відсторонено на час службового розслідування. Мова про завідувачів відділення ранньої реабілітації, а також ортопедо-травматологічного відділення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначається, що для закупівлі необхідних лікарських засобів, а також на забезпечення медиків заробітною платою Національна служба здоров’я України (НСЗУ) виділяє кошти за пакетами Програми медгарантій. Відповідальність за раціональний розподіл коштів лежить саме на керівництві медичного закладу.

Якщо ж пацієнтів змушують купувати ліки самостійно, вони можуть звернутися на гарячу лінію НСЗУ або до головного лікаря.

— НСЗУ повністю покриває медзакладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. Сюди входить не лише перебування у стаціонарі, а й усі лікарські засоби, які використовуються. Якщо у лікарні немає ліків для надання медичної допомоги, то вони не ефективно використовують кошти, які платить НСЗУ. І це злочин. Жоден пацієнт лікарні, незалежно від причини звернення, не має купувати ліки самостійно. У таких ситуаціях необхідно звертатись на гарячу лінію НСЗУ або до головного лікаря, — зазначив перший заступник міністра Сергій Дубров.

Тепер керівництво медзакладу у Запоріжжі має повернути пацієнтам кошти, які ті витратили на закупівлю препаратів, що покриваються програмою. Також пацієнтам буде повернено кошти за придбані препарати без доказової ефективності.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя