Три місяці прожив під завалами власного будинку: історія жителя села Роботине

Три місяці прожив під завалами власного будинку: історія жителя села Роботине.

Три місяці прожив під завалами власного будинку: історія жителя села Роботине. Фото: suspilne.media

Житель звільненого села Роботине Запорізької області Микола Храпач півтора роки прожив в окупації. Влітку 2023 року військові РФ оселилися в його будинку, зробивши на подвір’ї вогневу позицію, тож чоловіку довелося переселитися у підвал. А коли в його будинок прилетів снаряд, Микола опинився під завалами власного будинку і ще три місяці провів у підвалі.

Чоловік розповів, що 28 червня в його будинок прилетів снаряд і він опинився у пастці. Життя врятувала консервація, яку приготувала кожана жінка Наталя, пише «Суспільне».

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Микола згадує, що в підвалі була закрутка: ікра кабачкова, ікра синеньких, закручені сливи та якоди, а також літрів сорок води. А ось дні у бетонній пастці йшли дуже довго. «Якщо засинаєш о шостій вечора, прокидаєшься десь о 12 ночі».

Микола каже, у заваленому підвалі був без зв’язку та світла. Коли запаси їжі та води почали закінчуватися — зміг самотужки відкопатися. 23 вересня чоловікові вдалося вийти, але накруги нічого не було, одні криші та розтрощені будинки. Село повністю розбите, як і його хата.

Микола розповідає, на іншому краю села зустрів українських військових та від них дізнався, що його рідне Роботине звільнили від окупантів ще 24 серпня, а його шукають рідні:

— Я дійшов до машини, сів. Голову піднімаю, два солдати стоять. Питаю: росіяни чи українці? Українці. Достаю свій паспорт, даю їм. Вони подивилися: «Так ми вас і шукаємо, ви в розшуку». Сестра в Запоріжжі подала на розшук, — згадує чоловік.

До Запоріжжя Микола приїхав з довгою бородою та вагою 52 кілограма. Каже, під час окупації не брав російську допомогу та пенсію. Відмовлявся і від евакуації в глиб тимчасово окупованої території:

— В грудні поряд посилилися, то й до мене три рази приходили. Питали чи син не в ЗСУ, руки заламували. В останній раз в трьох приїхали, з автомата над вухом стріляли. Підвал перевірили. Багажник відкрили: «Залізай в багажник, повеземо тебе на підвал».
Та обійшлося лише погрозами, — розповів Микола. 

Микола Храпач до окупації. Фото: особистий архів Миколи ХрапачаМикола Храпач до окупації. Фото: особистий архів Миколи Храпача

Микола Храпач після окупації. Фото: особистий архів Миколи ХрапачаМикола Храпач після окупації. Фото: особистий архів Миколи Храпача

Нині чоловік разом із рідними живе у Запоріжжі та проходить реабілітацію.

Звільнене село Роботине в Запорізькій області.Звільнене село Роботине в Запорізькій області. Фото: youtube.com/@artemdzheripa

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя