Скільки може пропрацювати ЗАЕС з енергоблоком «у гарячій зупинці» без Каховського водосховища

Скільки може опрацювати ЗАЕС з енергоблоком "у гарячій зупинці" без Каховського водосховища

Скільки може опрацювати ЗАЕС з енергоблоком "у гарячій зупинці" без Каховського водосховища — фото: t.me/znppatom

У Держатомрегулюванні заявили, що Запорізька АЕС із четвертим енергоблоком, переведеним у стан «гаряча зупинка», може працювати протягом двох місяців без надходження води з Каховського водосховища. Однак для цього потрібний кваліфікований персонал.

Так, голова Держатомрегулювання Олег Коріков під час брифінгу заявив, що раніше у гарячому стані знаходився енергоблок №5, тепер енергоблок №4. На охолодження йдуть додаткові витрати водних ресурсів, але навіть у таких умовах на ЗАЕС є варіанти забезпечення водою.

За словами Корікова, АЕС можна експлуатувати не менше двох місяців без пошкодження активної зони, оскільки є додаткові варіанти постачання води. Однак це можливо за умов, якщо роботу здійснює відповідальний менеджмент, а цього зараз на станції, яку захопили росіяни, немає.

Нагадаємо, що 24 липня окупанти перевели четвертий енергоблок ЗАЕС у стан «гарячої зупинки». Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію ЗАЕС, адже зараз експлуатація енергоблоку має здійснюватись виключно у стані «холодної зупинки». При цьому росіяни зараз почали переводити енергоблок №5 у стан «холодної зупинки».

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя