Шпигував на користь Росії: військовослужбовця однієї із військових частин Запоріжжя судитимуть за державну зраду — ДБР

Приладдя для спостереження за переміщенням українських військових. Фото: Теруправління ДБР в Мелітополі

Державне бюро розслідувань (ДБР) у взаємодії зі Службою безпеки України (СБУ) завершило досудове розслідування щодо військовослужбовця однієї з військових частин Запоріжжя. За даними слідства, чоловік самовільно залишив місце служби та почав збирати інформацію про українських військових в Запорізькій області.

Про це сьогодні, 16 квітня, повідомили в Територіальному управлінні ДБР в Мелітополі.

За даними слідства, підозрюваний на початку 2023 року був мобілізований до однієї з військових частин у Запоріжжі, але вже у серпні 2023 року самовільно залишив місце служби.

"Уродженець окупованої на початку війни Кам’янки-Дніпровської, що на Запоріжжі, був прихильником "руського міра". Чоловік вирішив не повертатись на окуповану територію, а попрацювати на росіян у прифронтових територіях" йдеться в повідомленні.

Підозрюваний у державній зраді. Фото: Теруправління ДБР в Мелітополі

Зазначається, що через зв’язки у тимчасово окупованому місті чоловік вийшов на представників російських спецслужб та отримав від них детальні інструкції та завдання щодо збору інформації про українських військових у Запорізькій області:

"Спочатку підозрюваний спостерігав за регіональним управлінням СБУ, фотографував його локації та співробітників. За це він отримував гроші на банківську картку", повідомили в ДБР.

Підозрюваний у державній зраді. Фото: Теруправління ДБР в Мелітополі

За завданням російських спецслужб, чоловік придбав бездротові відеокамери з можливістю безперервної трансляції в Інтернет. Згодом підозрюваний мав їх встановити на трасах, якими рухається військова техніка, проте був затриманий СБУ у жовтні 2023 року.

ДБР направило до суду обвинувальний акт щодо фігуранта розслідування за підозрою у дезертирстві та державній зраді (ч. 4 ст. 408, ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше Суспільне повідомляло, що 30 жовтня 2023 року співробітники СБУ повідомили про підозру у державній зраді жителю Запоріжжя. За даними слідства, чоловік збирав розвідувальні дані про маршрути руху та кількість техніки й військових Сил оборони, які відправлялися на передову. Нині фігуранта затримали. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читати ще

Читати ще Встановлював вебкамери на дорогах, аби транслювати рух Сил оборони: житель Запоріжжя отримав підозру у держзраді

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя