Що зараз з ДніпроГЕС, яку пошкодила ракета РФ

Що зараз з машинним залом ДніпроГЕС, яку пошкодила ракета РФ.

Що зараз з машинним залом ДніпроГЕС, яку пошкодила ракета РФ. Фото: president.gov.ua

31 жовтня 2022 року РФ влаштувала чергову масовану ракетну атаку по Україні. РФ завдала три удари по українським гідроелектростанціям, одна з яких — Дніпровська гідроелектростанція у Запоріжжі. Стало відомо, в якому стані наразі ДніпроГЕС.

Наразі відомо, що найпотужнішу ГЕС України — Дніпровську — двічі підривали та відновлювали в часи Другої Світової війни, а третій раз її намагалася знищити РФ під час повтономасштабного вторгення в Україну, пише 061.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Російські військові атакували ДніпроГЕС кілька разів. Перший — 10 жовтня 2022 року в день, коли ДніпроГЕСу виповнилось 90 років. Тоді російська армія скинула на нього дві ракети із ЗРК «С-300» і завдала руйнувань.

31 жовтня минулого року станцію спробували атакувати повторно, ракета влучила в трансформатор. Третій раз — 16 грудня, в ході масованої ракетної атаки на українську енергетичну інфраструктуру було завдано більше 10 ударів по Запоріжжю. Ракети С-300 знову влучили в ГЕС і 10 лютого 2023 року ворожа ракета Х-101 та «Шахед-136» влучили в машинний зал.

На уламках ворожого «Шахед-136» був напис: «да будет свет», що є черговим доказом того, що росіяни точно знали, по якому саме об’єкту завдають удар.

Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу -Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу — фото: president.gov.ua

Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу -Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу — фото: president.gov.ua

Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу -Наслідки ракетних атак по ДніпроГЕСу — фото: president.gov.ua

Зазначається, що машинна зала, яка є архітектурною пам’яткою, розробив проєкт Віктор Веснін. Тут елементи модерну, машзал, як і будинки Соцміста, обшиті рожевим вірменським туфом. Це особливий артікський камінь, дуже економічний, бо в холодну пору року він не пропускає холод, а в жарку — високі температури.

Внаслідок атаки росіяни пошкодили будівлю ззовні. Історики кажуть, що на сьогодні машинна зала не є зруйнованою повністю, а отже її можна відновити. Чи можна отримати той самий туф, яким вона оздоблена? Спробу зробити можна, але якщо навіть і вийде його отримати, то він буде деякий час виділятися за кольором, він буде світліший.

Нагадаємо, що вранці, 31 жовтня 2022 року, російські терористичні війська завдали ракетних ударів по трьом українським гідроелектростанціям.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя