РФ перевела енергоблок № 4 на Запорізькій АЕС у стан «гарячий зупин»

РФ перевела енергоблок № 4 на Запорізькій АЕС у стан "гарячий зупин".

РФ перевела енергоблок № 4 на Запорізькій АЕС у стан "гарячий зупин". Фото: t.me/energoatom_ua

У понеділок, 24 липня, РФ перевела реактивний енергоблок №4 на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС у стан «гарячий зупин».

Як повідомили у ДП «НАЕК «Енергоатом», це порушення ядерного законодавства України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що таким чином на захопленій Запорізькій атомній електростанції виконали наказ нелегітимного «керівництва», попри вимоги української компанії та Держатомрегулювання.

— Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока № 4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин, — наголосили в Енергоатомі.

Також у компанії пояснили, що такі дії загрожують ядерній та радіаційній безпеці через тривалий простій обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування та його ремонту.

— Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотне покарання, — наголосив президент Енергоатому Петро Котін.

Котін звернувся до Офісу генпрокурора, оскільки дії російських окупантів «містять ознаки кримінальних правопорушень». Ідеться про статті 267, 274, 258, 14 .

До цього «гарячим» залишався лише енергоблок № 5, експлуатацію інших чотирьох обмежили станом «холодний зупин».

Раніше ми також писали, що «Департамент військової контррозвідки» ФСБ поширює серед окупантів інформацію про те, що нібито українські Сили безпеки та оборони наприкінці липня штурмуватимуть Запорізьку атомну електростанцію.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя