Представники МАГАТЕ оглянули дахи двох енергоблоків Запорізької АЕС

Представники МАГАТЕ оглянули дахи двох енергоблоків Запорізької АЕС.

Представники МАГАТЕ оглянули дахи двох енергоблоків Запорізької АЕС. Фото: t.me/energoatom_ru

У середу, 11 жовтня, експертів МАГАТЕ пустили на дах одного з енергоблоків захопленої Запорізької АЕС після кількамісячних прохань перевірки на наявність вибухівки.

Вчора Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт по ситуації на Запорізькій АЕС. Представники організації оглянули дах енергоблока №2. Також з висоти будівлі експерти частково роздивилися дахи енергоблоків №1 і №3. Вибухонебезпечних предметів не виявили. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У МАГАТЕ наполягають на тому, щоб отримати також доступ на дахи енергоблоків №1, 5 та 6. 

За словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, після неодноразових прохань протягом останніх місяців експерти нарешті змогли підійти до ще одного даху реактора.

— Хоча це крок у правильному напрямку, нам все ще потрібен більший доступ для оцінки дотримання п’яти принципів безпеки, які були представлені та отримали підтримку в Раді Безпеки ООН, — повідомив  Рафаель Мар’яно Гроссі. 

За даними МАГАТЕ, п’ять з шести блоків ЗАЕС перебувають у стані “холодної зупинки”. Енергоблок №4 переведений у “гарячу зупинку”.

Нагадаємо, що окупанти перевели енергоблок №4 Запорізької АЕС у стан «гарячої зупинки» попри вимоги агенції з ядерного регулювання. 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя