Повернулася до рівня 80-х років: ситуація з водопостачанням в окупованому Бердянську | Новини Запоріжжя

Курортне місто Запорізької області вже понад півтора року окуповано російськими загарбниками. На сьогодні ситуація з водопостачанням в місті досить складана, особливо після того, як ворог підірвав Каховську ГЕС. Мешканці Бердянська змушені купувати питну воду в магазинах.

Про це повідомив Віктор Дудукалов, заступник голови Бердянської районної ради «Новинам Приазов’я».

До повномасштабного вторгнення вода бердянцям подавалася з Каховського водосховища через майже 200 кілометрів водопроводу. Вона не відповідала стандартам, але була очищена та профільтрована, що дозволяло частково закривати потреби населення.

Після окупації ситуація в Бердянську та Бердянському районі погіршилась: спочатку вода надходила до населення, але була вкрай низької якості, а потім почались перебої в водопостачанні.

«Відключалися цілі райони або невеличкі населені пункти, які живилися цією водою. А потім з’явилася взагалі інформація, яка шокувала місцеве населення – подача води по графіку. І вже потім, коли підірвали Каховську ГЕС і Каховське водосховище обміліло, то взагалі закінчилося це водопостачання», – каже Віктор Дудукалов.

На сьогодні частково в колишній водопровід постачається вода зі свердловин, що йдуть уздовж нього. Також є кілька свердловин навколо міста. Крім того, російські загарбники активно використовують воду з річки Берда, бо свого часу там була інфраструктура, що дає змогу забирати воду звідти. Наразі люди мають у кранах суміш річкової та свердловинної води, зазначає Дудукалов.

За його словами, ситуація з водопостачанням у Бердянську повернулася до рівня 80-х років. Вода з річки не очищується, бо в загарбників немає реагентів, щоб її правильно очищувати, знезаражувати. Місцеві мешканці кажуть, що з кранів тече коричнева або сіра вода, бо на сьогодні її подають після грубої фільтрації.

За даними Віктора Дудукалова, окупаційна влада міста анонсувала відкриття колонок на вулицях, в яких люди можуть набрати воду зі свердловин, що біля села Азовське.

«Питна вода сьогодні доступна на 90% тільки за гроші. Не можу сказати на сьогодні, наскільки дієві ці колонки. Я не здивуюся, якщо там вода теж рано чи пізно буде по графіку, або не буде взагалі подаватися через неможливість експлуатувати цю інфраструктуру», – зауважив політик.

Після деокупації вирішити проблему з водопостачанням Бердянська, як і всього лівобережжя, можна буде лише за умови відбудови Каховської ГЕС, вважає посадовець.

У тимчасово окупованому місті Запорізької області пролунало кілька вибухів: що відомо

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя