Підготували та організували псевдореферендум: судитимуть двох колаборантів із Запорізької області | Новини Запоріжжя

Жителі тимчасово окупованих Терпіння та Чернігівки після окупації населених пунктів добровільно пішли працювати на російських загарбників. У відповідь на лояльне ставлення окупанти призначили їх на керівні посади.

Про це повідомляють у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Колишній водій Чернігівської селищної ради після окупації населеного пункту отримав від російських загарбників посаду старости «Новомихайлівської сільської ради».

За його наказом склали списки землевласників, які виїхали з громади. Щоб потім конфіскувати та «націоналізувати» їхнє майно. Підприємців, які залишилися в окупації, колаборант змушує перереєструвати суб’єкти господарства за законами РФ.

Прихильниця «російського миру» з Терпіння після окупації селища отримала від загарбників посаду голови «Адміністрації Терпеніївського сільського поселення Мелітопольського району». Після призначення вона посилила податкове навантаження на підприємців району, аби фінансувати фіктивну адміністрацію та загарбників. Забезпечувала примусову паспортизацію мешканців громади.

За її наказом російські окупанти отримали права на управління захопленими об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту та зв’язку, що перебувають у комунальній власності.

У вересні минулого року обидва колаборанти особисто провели комплекс заходів щодо підготовки та організації проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки України у Запорізькій області повідомили фігурантам про підозру за частиною 5 статті 111-1 «Колобараційна діяльність» Кримінального кодексу України. Обвинувальні акти щодо обох колаборантів направлені до суду.

Грабували будинки людей, які виїхали з окупації: псевдоправоохоронцям із Запорізької області повідомлено про підозру.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя