Перевіряють телефон на наявність української мови: у Запорізькій області ворог влаштовує обшуки у дітей | Новини Запоріжжя

На тимчасово окупованих територіях російські загарбники влаштовують обшуку у дітей. Окупанти перевіряють їх гаджети, втому числі на наявність української мови.

Про це повідомив Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Цього тижня російські військові обшукували дітей у школах, на вулицях й вдома. Одна з основних цілей — перевірка комп’ютерів, планшетів та телефонів.

«Вони намагаються знайти застосунок для онлайн-навчання в українських школах, перевіряють всі фотографії, плейлист. Також перевіряють чи є українська мова в телефоні», — каже Іван Федоров.

За словами міського голови, російські окупанти змушують видаляти додаток Signal, який вони вважають ворожим.

«Вони намагаються знайти канали комунікації наших мешканців з людьми, на вільній території. Для них будь-яка інформація, яка не є їхньою пропагандою – це ворожа інформація, яка псує їм роботу», — зазначив Федоров.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», з нового навчального року школярам на окупованих територіях регіону, пояснюватимуть причини початку «СВО».  А напередодні 1 вересня російська окупаційна влада роздає дітям шкільне приладдя з символікою країни-агресора та журнал створений у вигляді коміксів в якому дітям розповідають про так званих «героїв СВО».

Також ворог анонсував відкриття кадетських класів у Запорізькій області.  А захоплену бердянську школу окупанти перетворили на «православну гімназію». З початку серпня активізувала запровадження грантової російської програми «Росія: країна можливостей».

Люди на межі виживання: окупаційна влада Запорізької області штучно створює гуманітарну кризу.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя