Перехід на літній час 2024: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника

Перехід на літній час 2024: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника.

Перехід на літній час 2024: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника. Фото: gettyimages.com, Carol Yepes

В Україні в кінці березня потрібно буде перевести стрілки годинника на годину вперед, щоб перейти із зимового на літній час.

Перевести час на годину вперед потрібно в останню неділю березня – у ніч із 30 на 31 березня о 03:00. І хоч цифрові пристрої та смартфони зроблять автоматично, не варто забувати про механічний годинник, де час потрібно буде перевести вручну.

Зазначимо, що ще з 1996 року Єврокомісія виступає за відміну переходу на зимовий та літній час. Останнім роком переведення стрілок мав стати 2021 рік. Проте процес скасування затягнувся через деякі проблеми з різними часовими поясами в країнах ЄС. Тож до 2026 року ми ще мінятимемо час навесні на літній, а восени – на зимовий.

Для чого це роблять?

Якщо дивитися на історію цієї дії глобально, то вперше про ідею переводити годинник заговорив американський політик та вчень Бенджамін Франклін у 18 столітті.

Спочатку в основі переходу на літній та зимовий час лежала екологічна ідея раціонально використовувати електроенергію та світловий день. Передбачалося, що це допомагало зменшити обсяги палива, яке використовувалося для вироблення електрики.

Однак у наші дні все більше людей вважають, що це лише пережиток минулого і з погляду економіки вже не настільки ефективно. Також зміна часу має поганий вплив на організм, тому що людині доводиться перебудовуватися на новий ритм, що загрожує збоєм біоритмів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя