Освіта під час війни. Як у прифронтовому Запоріжжі відновлюють укриття у школах і дитсадках, щоб частково відновити очне навчання | Новини Запоріжжя

Через повномасштабне російське вторгнення, наближеність до лінії фронту та загрозу ракетних ударів з 24 лютого 2022 року у прифронтовому Запоріжжі навчальний процес у школах та дитячих садочках відбувається виключно у дистанційному форматі. Одна з причин цього – відсутність обладнаних укриттів, де можна перебувати учням та вихованцям під час повітряної тривоги.

Щоб відновити навчання бодай у змішаному очно-дистанційному форматі, останній рік на вільній від окупантів території області триває відновлення найпростіших укриттів.

Відсутність укриттів та регулярні обстріли не давали можливість повернути дітей до шкіл

Минулого навчального року освітній процес у вищих, шкільних та дошкільних закладах Запорізького регіону здійснювався виключно за дистанційною формою навчання. Причиною цього була наближеність до зони ведення активних бойових дій та систематичні обстріли міста з важкої артилерії та зенітно-ракетних комплексів: переважна більшість «прильотів» відбувалася ще до оголошення повітряної тривоги.

У 2022-му внаслідок обстрілів Запоріжжя пошкоджень зазнали 42 будівлі закладів освіти, цього року – вже 12 будівель. Серед них дитсадок №142 та школа №61 – значних пошкоджень. В інших, як повідомили «Першому Запорізькому» у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради у відповідь на інформаційний запит, переважають пошкодження вікон, дверей, покрівель.

Центр Запоріжжя, дитячий садок №142 «Горобчик». Російська ракета значно пошкодила його вночі, 10 жовтня 2022 року
Фото: Запорізька ОВА

Зазвичай дистанційну форму навчання застосовують у крайніх випадках, коли інші формати навчання неможливі. Адже це впливає і на якість навчання, і на соціальну інтеграцію дітей. Але у випадку Запорізького регіону на першому місці було питання безпеки дітей.

До споруд цивільного захисту відносять протирадіаційні укриття (є лише в одній школі міста) і бомбосховища. Більшість закладів освіти Запоріжжя та Запорізького району обладнані найпростішими укриттями: підвалами і цокольними приміщеннями. У дошкільній освіті ситуація ще складніша, бо саме дитсадочки найменше забезпечені укриттями – на 25% учасників освітнього процесу.

Черговий військовий злочин. Вночі 15 серпня росіяни вдарили ракетами С-300 по території гімназії у селі Степне Запорізького району. Пошкоджено дах і фасад гімназії. Від вибухової хвилі пошкоджено дошкільний заклад і приватні житлові будинки поряд.
Фото: Запорізька обласна прокуратура

Зваживши всі за і проти, міська та обласна влада вирішили запустити минулий навчальний рік 2022/2023 у дистанційній формі.

У Запоріжжі та передмісті вже підготували 117 шкільних укриттів

Через військову ситуацію та близькість до лінії фронту про відновлення на Запоріжжі звичного освітнього процесу не може йти мова. Втім, обладнання максимальної кількості безпечних укриттів – це рішення, яке дозволить запустити змішану форму навчання та повернути за парти хоча б частину дітей.

«Зі 192 шкіл у Запоріжжі та Запорізькому районі – 48 закладів мають повністю готові до експлуатації укриття і можуть працювати по змішаній формі навчання. Ще 69 закладів мають рекомендовані укриття з незначними зауваженнями, що будуть усунуті до 1 вересня, і також зможуть працювати у очно-дистанційному режимі. Таким чином 117 закладів освіти потенційно могли б запустити змішану форму навчання, – розповіла директорка департаменту освіти і науки Запорізької обласної військової адміністрації Людмила Бухаріна. – До кінця року до цього переліку додадуть ще 29 закладів, де ще тривають роботи з облаштування. 20 фінансуються державною субвенцією (передбачено майже 35 млн грн) на умовах співфінансування з місцевих бюджетів (на рівні майже 40% – це ще близько 28 мільйонів). Завдяки цьому ми зможемо до кінця року облаштувати ще 17 укриттів у Запоріжжі і три у передмісті (селище Кушугум, місто Вільнянськ і село Широке). Крім того, ще дев’ять укриттів обласний центр підготує за рахунок власного бюджету та підтримки благодійників».

Директорка департаменту освіти і науки Запорізької обласної військової адміністрації Людмила Бухаріна

У дошкільній освіті з укриттям ситуація є гіршою. Зі 141 закладу на підконтрольній Україні території Запорізької області 85 взагалі не мають приміщення, яке можна використовувати для захисту.

«Зараз місцева влада працює над створенням проєктно-кошторисної документації. Запорізька область вже передала через Міністерство освіти 20 пропозицій щодо  будівництва укриттів на розгляд потужних міжнародних донорів. Згідно стандартів та вимог потрібно будувати саме бомбосховище або протирадіаційне укриття, – розказала Людмила Бухаріна. – Наразі з 56 існуючих укриттів у дитячих садках рекомендовані до роботи у змішаному форматі навчання лише 12. Ще 27 – рекомендовані за умови усунення зауважень».

Якщо на Запоріжжі все ж запустять змішаний формат навчання, обласна влада, враховуючи унікальний досвід проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) в укриттях, рекомендує кожному закладу освіти не просто спускатися вниз під час тривоги, а обов’язково створити середовище з можливостями для навчання дітей.

«Якщо закладу буде рекомендовано змішану форму, то кожна школа або дитсадок буде організовувати власну модель роботи. Хтось буде виводити тільки малечу, інші навпаки – тільки старшу школу. Це не буде повноцінне навчання з 8:00 до 14:00. Це може бути обмежений час занять для предметів, які потребують якісного очного спілкування, – зазначила директорка обласного департаменту освіти. – Саме тому дуже сподіваюся, що кількість дітей, яка буде потенційно виходити на змішаний формат, матиме можливість хоча б частково навчатися, не виходячи з укриття. Для цього  важливе дотримання необхідних санітарних умов».

Поточні і капітальні ремонти, реконструкції, закупівля обладнання: обласний центр готується до повернення дітей

У 2022 році з бюджету Запоріжжя на облаштування 63 найпростіших укриттів закладів освіти виділили 33,3 млн грн. В 11 з них провели поточні ремонти (4,2 млн грн), для проведення однієї реконструкції та капітальних ремонтів 49 укриттів підготували проєктно-кошторисну документацію (14,5 млн грн), придбали обладнання для облаштування 63 укриттів (14,6 млн грн).

«У 2023 році заплановано провести поточні (аварійні) ремонти у 12 закладах освіти загальною (5 млн грн). На теперішній час укладено всі договори, з яких по семи  роботи вже виконані, – повідомили «Першому Запорізькому»  у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради у відповідь на інформаційний запит. – Крім того, цього року планується придбати обладнання для 68 укриттів. Загальна сума фінансування – 20 млн грн: на половину суми вже закуплено обладнання. Також 17 березня Запорізькою міською радою було прийнято рішення про виділення 32,6 млн грн на виконання капітального ремонту укриттів у 12 закладах освіти. Натепер виконуються роботи у 10 закладах освіти, ще для двох укладаються договори».

Крім того, як вже вище було згадано, у бюджеті Запоріжжя передбачено кошти на загальну суму 46,9 млн грн. (27,8 млн грн коштів державної субвенції та 19 млн грн співфінансування з місцевої казни) для проведення капітальних ремонтів і реконструкції у 17 закладах загальної середньої освіти. Кошти надійшли наприкінці липня. На сьогодні вже укладено два договори, по інших об’єктах проводиться тендерна процедура.

Підсумовуючи, до кінця 2023 року, враховуючи вже рекомендовані до використання  найпростіші укриття у 21 шкільних та 9 дошкільних закладах, у Запоріжжі міський департамент освіти та науки підготує укриття у 55 школах (43% від загальної кількості) та 16 дошкільних закладах (13% від загальної кількості дитсадків). Частково облаштовані укриття 96 закладів освіти.

Як виглядають облаштовані укриття в Запоріжжі

У більшості закладів освіти Запоріжжя підвальні приміщення зазвичай використовувалися виключно для господарських потреб. Все змінив початок повномасштабного вторгнення. Тепер в укриттях проводять необхідні ремонти і встановлюють навчальні дошки та парти.

«Зусиллям педагогічного і, передусім, технічного персоналу нашого закладу освіти були створені мінімальні умови, щоб під час ракетних обстрілів тут могли ховатися люди. І перші тижні, навіть, місяці багато з них проводили в укритті всю ніч. Зрозуміло, стан сховища потребував ремонту. Нам пощастило, що одна з міжнародних організацій долучилася до наших зусиль і виступила основним донором поточного ремонту укриття. Крім того, співфінансування з міського бюджету допоможе перетворити укриття в простір для навчання і мистецький хаб», – розповідає керівниця однієї з гімназій Запоріжжя.

Імпровізоване укриття у підвальному приміщення закладу. Тепер тут тривають ремонтні роботи, щоб зробити сховище максимально комфортним
Фото надане адміністрацією

Вказати детальну інформацію, з допомогою якої можна встановити конкретний заклад, ми не можемо з міркувань безпеки та загрози прицільних ракетних ударів ворога.

Ремонт у гімназії розпочали наприкінці травня і планують завершити у найближчий час
Фото автора

«Під час повітряних тривог для дітей важливі не тільки знання, а й збереження емоційного стану. Надолужити освітні втрати можна, а от відновити психічне здоров’я набагато важче. Перед війною були два роки пандемії. Тож освітній процес з допомогою сучасних технологій відпрацьований. Зараз більше страждає не освітній процес, а соціалізація дітей, – розповіли в навчальному закладі. – Якщо ми продовжимо навчання у дистанційному форматі, завдяки підготовленому укриттю матимемо можливість проводити заходи для соціалізації і згуртування дітей, збиратися і спілкуватися з батьками».

***

«На початку війни наш підвал, який до цього використовували лише для господарчих потреб, став укриттям, в якому на початку війни було багато людей, передусім, мешканців сусідніх будинків. У ті важкі дні намагалися зробити все, що могли, щоб створити комфортні умови перебування. Згодом наш заклад включили у п’ятирічний план ремонту укриттів Запоріжжя і вже у грудні 2022-го розпочали поточний ремонт.  До 1 травня наше укриття було відремонтоване», – розповідає директорка шкільного навчального закладу в іншому районі Запоріжжя.

Так виглядало укриття навчального закладу до ремонту
Фото надане адміністрацією

Під час ремонту у підвальному приміщенні зробили все, що було рекомендовано спеціальною комісією за участі представників влади та ДСНС: косметичний ремонт стін, стелі та підлоги, облаштування санвузла, якого у підвалі раніше не було, встановлення системи вентиляції, забезпечення водопостачання тощо. Натепер укриття готове для використання.

Якщо буде прийняте рішення про запуск комбінованого очно-дистанційного навчання, гімназія готова приймати учнів
Фото автора

«Як би якісно ми не проводили дистанційне навчання, звісно, ніщо не може замінити живе спілкування. Що втрачають діти під час дистанційного навчання – соціалізацію. Але сьогодні на шальках терезів стоять якість освіти та безпека життя дітей. Зважаючи на ситуацію у прифронтовому Запоріжжі, я думаю, що поки завчасно говорити про змішану форму навчання. Будемо виносити це питання на розгляд  педагогічної ради. Батьки в моменти «прильотів», як би вони не довіряли школі, також хочуть бути поряд з дитиною. Але остаточне рішення буде приймати обласна військова адміністрація».

 ***

«У підвалі нашого дошкільного навчального закладу в окремому приміщенні була пральня, кімната для сушіння, санвузол для технічного персоналу. Тож була «заведена» вентиляція, водопостачання, електрика. Вся інша площа майже не використовувалася, – розповідає керівниця одного з дошкільних навчальних закладів Запоріжжя, де також наразі облаштовують укриття. – З перших днів наше підвальне приміщення перетворилося у велике сховище. Чимало людей, які територіально проживають поруч, проходили до нас і, навіть, деякий час жили. У більшості, це були наші матусі з дітьми».

Таким було укриття на початку ремонтних робіт
Фото надане адміністрацією ДНЗ

Ремонтні роботи у підвалі розпочали восени минулого року. У приміщеннях вирівняли підлогу (наостанок з’явиться лінолеум, на сходах – кахлі), мінеральну вату на стелі (необхідну для утеплення підлоги кімнат на першому поверсі, де займаються діти) сховали під гіпсокартоном. По завершенню робіт пофарбовані у білий колір стіни у дитячому садочку планують розписати малюнками за участі студентів художніх коледжів.

Укриття розраховане на понад 200 людей. Ремонтні роботи планують завершити до 1 вересня
Фото автора

«Для дітей дошкільного віку найважливіше – це соціалізація. Тут вони вчаться спілкуватися один з одним. Вже зараз я чую від батьків, що діти через дистанційне навчання замикаються в собі і вже не можуть так спілкуватися з однолітками. Одним з основних завдань для нас після повернення дітей до дитсадку – це зняти їхній стрес, навчити працювати у колективі, спілкуватися, дружити, – розповіла керівниця закладу. – І батьки, і педагогічні працівники чекають на відкриття. Батьки, хай не 100%, але чекають повернення очного навчання. Але, звісно, остаточне рішення буде за військовою адміністрацією. Я думаю, що ми продовжимо роботу у дистанційному форматі».

«Дистанційка» чи змішаний формат: думки батьків розділилися

Департамент освіти та науки Запорізької ОВА провів опитування та дізнався думку батьківської громадськості щодо вибору форми навчання для дітей. У дослідженні брали участь 29,9 тисяч батьків учнів.

49,17% опитаних назвали найбільш прийнятною для дитини у 2023/2024 навчальному році дистанційну форму навчання. 32,75% – змішану (дистанційну та очну), 18,08%  – очну форму.

Чим молодша дитина, тим більше батьки підтримують поступовий перехід з «дистанційки» на особисте спілкування з педагогами. 13,14% та 31,65% опитаних батьків випускників-одинадцятикласників підтримують очну та змішану форму навчання. Натомість серед рідних дітей-першачків – 35,04% та 39,48% відповідно.

В той же час опитування свідчить про те, що великій кількості батьків (38,11% опитаних) взагалі не відомо про стан підготовки укриття у навчальному закладі їхньої дитини. Тому в обласному департаменті освіти рекомендували освітянам посилити комунікацію і поінформувати рідних учнів та вихованців з результатами облаштування укриттів.

Харків: місто готується до комбінованого навчання

У Харкові, за 100 кілометрів від якого вже починається лінія фронту, також активно готуються до формату комбінованого навчання.

«У 2022 році в навчальних закладах Харкова капітально відремонтували 51 укриття. Наразі за кошти з міського бюджету готують 21 сховище, ще 13 обладнають за рахунок іноземних інвесторів з Фінляндії, Чехії та Японії. Ми робимо в укриттях все, що потрібно: входи-виходи, вентиляцію, систему оповіщення, санвузли», – розповіла під час прес-конференції директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко.

Загалом до 1 вересня у Харкові планують підготувати 85 укриттів, які повністю будуть відповідати необхідним нормам. З дозволу та за бажанням батьків діти зможуть відвідувати заняття і за потреби користати обладнаними шкільними укриттями. Для усіх інших учнів продовжуватиметься дистанційне навчання.

Зустріч міської влади з батьками Новобаварського району в одному з облаштованих укриттів
Фото: Харківська міська рада

Також мер Харкова Ігор Терехов розповів, що для дітей будуть спеціально облаштовані комфортні навчальні класи з системами рекуперації повітря, освітленням та звукоізоляцією у найбільш безпечному місці – метрополітені. Пасажири підземки, анонсують у міськраді, не будуть відчувати незручностей через комбінований навчальний процес.

Як і в Запоріжжі, підготовка укриттів триває, але остаточне рішення щодо змішаної форми навчання в Харкові ще не прийняте.

Миколаїв: укриття готують і шукають оптимальні рішення

Ще одне місто, жителі якого чудово розуміють проблематику Запоріжжя – це Миколаїв. У місті продовжується підготовка шкіл до роботи в змішаному режимі.

5 липня у Миколаєві вже відкрили три перші дитячі садки з відремонтованими укриттями, які зможуть відвідувати майже 800 дітей. Далі на черзі – ще три заклади, де тривають ремонти.

«Садочки будемо відкривати протягом літа постійно. До 1 вересня ми готуємо максимальну кількість шкіл. Є проблема з розбомбленими школами. Наприклад, школа №51, друга в місті за кількістю учнів. Постає питання автобусів для перевезення цих дітей в інші школи, де ми зараз з управлінням освіти запланували для навчання у другу зміну», – розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

Відремонтоване укриття в одній зі шкіл Миколаєва
Фото: НикВести

Мережа шкільних закладів Миколаєва налічує 68 шкіл. 49 з них були пошкоджені внаслідок російських обстрілів. Укриття є лише у 39 з 68 шкіл, які потенційно зможуть, як пише місцеве видання «НикВести», вмістити лише половину від загальної кількості здобувачів освіти.

Зруйнований навчальний заклад у Миколаєві
Фото: НикВести

Місцева влада також відчуває усі недоліки дистанційного навчання, але і розуміє загрозу для дітей. До Миколаєва, як і в Запоріжжя, ворожі снаряди встигають прилетіти ще до оголошення повітряної тривоги. Тож підготовка укриттів продовжується, але остаточне рішення щодо запуску очної, змішаної або дистанційної форми навчання відбудеться пізніше і буде залежати від безпекової ситуації.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2023№ 782 «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні» встановлено в закладах загальної середньої освіти тривалість 2023/2024 навчального року з 01 вересня 2023 року до 28 червня 2024 року.

Остаточно рішення про початок навчального року у Запоріжжі та Запорізькому районі у змішаному очно-дистанційному форматі буде ухвалюватись Запорізькою обласною військовою адміністрацією спільно з засновниками закладів загальної середньої освіти з урахуванням думки батьків, студентів та педагогічного колективу.

Рішення фіналізують наприкінці серпня після завершення перевірок готовності укриттів. Впродовж навчального року рішення про формат навчання може бути переглянутим.

Текст – Андрій Вавілов

Благодійна відбудова: як у Запоріжжі волонтери відновлюють зруйноване росіянами житло та будують помешкання для переселенців

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя