Особливості реалізації лісу кругляка через аукціони Української універсальної біржі

Необроблена ділова деревина є стратегічно важливим для держави природним ресурсом, адже для того, щоб виростити придатне для виробничих потреб дерево потрібно щонайменше 50-70 років, а пиломатеріали для будівельної сфери, сировина для мебельної та деревопереробної промисловості потрібні вже зараз, і будуть потрібними ще багато років. Ліс та продукція, яка отримується від його переробки, в першу чергу ділова необроблена деревина, важливі не тільки з точки зору господарського значення, але є важливими соціальними та екологічними чинниками, які мають безпосередній вплив на енергетичну безпеку держави. Не є секретом, що раніше на ринку реалізації ділової необробленої деревини діяли сірі схеми, «телефонне право» тощо, які унеможливлювали доступ пересічного покупця до вказаного сегменту ринку. На сьогодні ситуація кардинально змінилася. 

Актуальні зміни, що стосуються ринку реалізації необробленої деревини

На сьогодні, як інформує сайт https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/tsina-za-kub-yasenya-kruglyaka-na-torgah-organizovanyh-birzheyu-uubcomua/, держава в особі Кабінету Міністрів України встановила чіткі правила реалізації необробленої ділової деревини – лісу кругляка, які стосуються як безпосередніх лісокористувачів – державних лісогосподарських підприємств (держлісгоспів) та безпосередніх покупців. Зокрема, починаючи з 1 липня 2021 року:

  • постійні лісокористувачі (держлісгоспи) всю заготовлену необроблену деревину зобов’язані продавати виключно на аукціонах. Також через аукціонні торги здійснюється реалізація ділової деревини, що використовується в будівництві та під час проведення індивідуального ремонту.   
  • лісокористувачі в особі держлісгоспів, підпорядкованих обласним (регіональним) управлінням лісового та мисливського господарства, які займаються вирощуванням лісу та його заготівлею в промислових масштабах задля реалізації заготовленої деревини повинні пройти акредитацію на Українській універсальній біржі;
  • така ж процедура акредитації на УУБ є обов’язковою для покупців, які планують приймати участь в спеціальних аукціонах, де будуть виставлені лоти з необробленою деревиною (лісом кругляком). Окрім процедури акредитації покупці зобов’язані подавати відповідний пакет документів для допуску до аукціонів.

Деякі особливості акредитації на УУБ

Лісокористувачі та потенційні покупці ділової необробленої деревини цінних порід дерев після акредитації на біржі, як інформує сайт https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/kupyty-tsinni-porody-dereva-v-ukraini-na-litsenzovanij-birzhi-uubcomua/, стають її повноправними членами та укладають з біржою відповідний договір терміном на один рік (з можливістю наступної пролонгації).

Після акредитації та набуття статусу члена біржі з відповідною орендою біржового місця, учасники торгів отримують доступ до електронної бази – торгової системи біржі та можуть приймати безпосередню участь в аукціонах.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя