Окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС — ГУР

Окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС в кінці липня - ГУР.

Окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС в кінці липня — ГУР. Фото: t.me/energoatom_ua

«Департамент військової контррозвідки» ФСБ поширює серед окупантів інформацію про те, що нібито українські Сили безпеки та оборони наприкінці липня штурмуватимуть Запорізьку атомну електростанцію.

Як повідомили у Головному управлінні розвідки України, спецслужби РФ стверджують, що у «штурмі»Запорізької АЕС мають взяти участь «штурмові групи» та неназвані «добровольчі збройні підрозділи України».

Повідомляється, що поширення такої інформації може свідчити про підготовку окупантами операції під чужим прапором, що призведе до масштабної аварії на Запорізькій атомній електростанції.

За наявною інформацією, зараз готуються чергові імітаційні обстріли станції з метою подальшого звинувачення в них України.

Варто зазначити, що Запорізька АЕС була захоплена російськими окупаційними військами 4 березня 2022 року.

Нагадаємо, що робити у разі радіаційної аварії:

Головне правило – слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть дії на місцях.

Викид може бути контрольованим. На атомних електростанціях є системи, які спрямовані на те, щоб убезпечити довкілля від того, що перебуває всередині герметичної оболонки атомної електростанції. Але алгоритм дій такий:

Якщо ви отримали оповіщення про радіаційну аварію, то потрібно:

  • зайти в укриття, підвал чи середину будівлі. Радіоактивний матеріал осяде на зовнішній стороні будівель, тому краще триматися подалі від стін та даху будинку;
  • зробити запас води в герметичних ємностях на кілька днів. Продукти потрібно обернути в плівку та покласти в холодильник чи шафу;
  • забрати всередину тварин;
  • закрити та заблокувати всі вікна та двері у приміщенні, не підходити до них без особливої потреби;
  • підготувати маску, респіратор чи ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання;
  • стежити за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, органів влади.

Зазначимо, що передчасна евакуація може бути шкідливою, тому що ви можете, перебуваючи в автомобілі, навпаки, потрапити на тяжку фазу аварії та отримати непомірно більші дози опромінення, ніж ви б отримали, якби залишилися в укритті.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя