На Запорізькій АЕС окупанти обмежують доступ експертам місії МАГАТЕ до усіх об’єктів та обладнання станції | Новини Запоріжжя

На окупованій Запорізькій АЕС представники постійної моніторингової місії МАГАТЕ не мають можливості перевірити усі важливі для безпеки станції системи та обладнання.

Про це 21 липня в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив в.о.  голови Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) Олег Коріков.

«Як звітує МАГАТЕ, військове обладнання, військова техніка знаходяться в турбінних відділеннях енергоблоків № 1, 2, 4. Втім перевірити, що там всередині цих тентованих вантажівок, представники МАГАТЕ не можуть. Російські окупанти не надають такої можливості. Також окупантами обмежується доступ до обладнання і систем важливих для безпеки», – розсказав Олег Коріков.

Крім того він зазначив, що між запитами МАГАТЕ на доступ до тих чи інших систем, обладнання та фактичною перевіркою проходить значний проміжок часу. Цей час окупанти можуть використовувати для здійснення певних маніпуляцій з метою введення представників МАГАТЕ в оману.

«Окупантам, очевидно, є що приховувати. Адже рівень мілітаризації ЗАЕС значно зріс», – сказав очільник Держатомрегулювання.

В окупованому Енергодарі росіяни посилюють репресії проти працівників Запорізької АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя