На «Запоріжсталі» відреагували на слова Мінкульту, що їхній метал не підходить для монумента «Батьківщина-мати»

На "Запоріжсталі" відреагували на слова Мінкульту, що їхній метал не підходить для монумента "Батьківщина-мати"

На "Запоріжсталі" відреагували на слова Мінкульту, що їхній метал не підходить для монумента "Батьківщина-мати" — фото: facebook.com/MCIPUkraine, колаж RADA.zp.ua

На підприємстві «Запоріжсталь» прокоментували заяву Мінкульту про те, що метал вітчизняного комбінату нібито через його якість не підходить для Трезубця на монументі «Батьківщина-мати» у Києві.

Так, комбінат «Запоріжсталь» опублікував офіційну заяву щодо цієї ситуації. Представники підприємства повідомляють, що вони повністю підтримують ідею декомунізації одного з головних символів країни та заміну радянського герба на новий тризуб на монументі «Батьківщина-Мати». Їхній комбінат був одним і перших, хто запропонував допомогу.

— Ми вважаємо, що у таких великих символах має використовуватися сталь, виготовлена на українських комбінатах, як символ опору агресії. Саме українська сталь, якій роками довіряють в Україні та в усьому світі, що знаходиться в НСК «Олімпійському», новому саркофазі ЧАЕС, Дарницькому мосту, найбільшому флагштоку України, мосту в Генуї, лондонському хмарочосі Shard та ще в сотнях відомих будівель та символів. Ми впевнені, що сталь, виготовлена на Запоріжсталі, підходить для виробництва тризубця, – написали на сайті підприємства.

Представники комбінату заявили, що не згодні з висновками Міністерства культури та інформаційної політики та наведеним актом дефектування. Їх вважають упередженими та безпідставними.

— Розуміючи всю важливість проекту, ми продовжимо виконувати всі взяті на себе зобов’язання як партнер з виготовлення нового тризубця. «Запоріжсталь» на запит Міністерства культури та інформаційної політики України безкоштовно надав всю сталь для виготовлення герба та оплатив розробку проекту заміни радянського символу, – пишуть представники «Запоріжсталі».

Міністерство культури та інформаційної політики, а також генеральний підрядник проекту ТОВ «Основа», визначили два типи металу для виготовлення тризубця: нержавіюча сталь «Запоріжсталі» товщиною 1,7 міліметра та сталь зарубіжного виробництва товщиною 1,5 міліметра. У результаті злиток потрібної марки сталі було прокатано в проектну, узгоджену з підрядником товщину 1,7 міліметра на виробничих потужностях «Запоріжсталі».

— Згідно з вимогами генпідрядника, прокат комбінату не проходив додаткової обробки поверхні металу, оскільки ці роботи підрядник зобов’язався виконати самостійно на власному устаткуванні. Першу партію сталі, виготовлену згідно з вимогами генпідрядника, було передано 29 червня на безоплатній основі з дотриманням досягнутих домовленостей у рамках державно-приватного партнерства. Будь-які незначні відхилення товщини партії прокату, поставленої підрядчику, нормативні і залишаються у межах припустимої похибки, що підрядчик був попереджений заздалегідь. Готові провести незалежну експертизу щодо якості стали із «Запоріжсталі», – написали представники підприємства.

Також на вітчизняному підприємстві заявили, що за вхідного контролю з боку підрядника не було озвучено або передано жодних актів дефектування, претензій чи інших документів, що засвідчують невідповідність якимось параметрам. А про нібито виявлені невідповідності прокату та неможливість його використання в проекті підприємство-виробник дізналися із заяви Мінкульту від 25 липня.

Нагадаємо, у Мінкульті заявили, що обраний для робіт метал має бути ідентичним тому, з якого виготовили і сам монумент «Батьківщини-матері». Спочатку вирішили використати і метал із «Запоріжсталі», і європейську сировину. Але з вітчизняного комбінату нібито надійшла партія, в якій була відчутна різниця із закордонним аналогом та взагалі з вимогами проекту. Тому вирішили використати лише закордонний метал.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя