Карта бойових дій в Україні 29 серпня

Мапа бойових дій в Україні 29 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 29 серпня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 29 серпня, в Україні розпочалася 552-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 29 серпня.

Українські офіційні особи офіційно визнали, що українські сили звільнили Роботино на тлі наступу українських військ на заході Запорізької області та в районі Бахмута. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила 28 серпня, що українські сили звільнили Роботино, досягли невстановлених успіхів на південний схід від Роботино (10 км на південь від Оріхова) та на південь від Малої Токмачки (7 км на південний схід від Оріхова). наступають у напрямі н.п. Новоданилівка (4 км на південь від Оріхова), Новопокропівка (15 км на південь від Оріхова), Мала Токмачка та Очеретувате (25 км на південний захід від Оріхова). Теплові аномалії, отримані від датчиків НАСА FIRMS/VIIRS, та заяви Росії про наступ України, ймовірно, вказують на те, що українські сили просунулися в районі Вербового. Маляр також заявила, що українські сили витіснили російські війська з позицій на схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і в центрі населеного пункту і досягли невстановленого прогресу в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 серпня російські війська атакували українські позиції на лінії Куп’янськ-Сватове і, як повідомляється, досягли обмежених локальних наступів на лінії фронту. Російський блогер заявив, що російські війська захопили дві українські позиції в районі Сіньківка-Петропавлівка (9 км на північний схід та 6 км на схід від Куп’янська відповідно). Російський агрегатор новин заявив, що російські війська продовжують зачищати позиції в районі Сіньківки та Петропавлівки та просуваються у Куп’янському напрямку. Міністерство оборони Росії також заявило, що елементи Західного угруповання військ Росії захопили невстановлену українську позицію на Куп’янському напрямі. Пов’язаний із Кремлем блогер заявив, що російські сили чинять тиск на українські сили в районі Сіньківки та Петропавлівки, але зазначив, що російські сили навряд чи зможуть прорвати оборону України в найближчому майбутньому. Блогер додав, що болотиста місцевість та суцільні мінні поля на куп’янському напрямку створюють серйозні проблеми для просування Росії на цьому напрямі. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російські війська мінують позиції вздовж кордону Білгородської області з Україною та продовжують шукати слабкі місця в обороні України. Офіційний представник Східної групи військ України Ілля Євлаш заявив, що на Куп’янському напрямку наразі діють 45 тисяч російських військовослужбовців.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські війська провели наступальні операції в районі Бахмута та просунулися 28 серпня. Маляр повідомила, що українські війська витіснили російські війська з позицій на схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і в центрі населеного пункту і продовжують наступ уздовж південного флангу Бахмута. Маляр також повідомила, що українські сили досягли невстановленого прогресу в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута). Маляр повідомила, що українські сили звільнили загалом 44 квадратні кілометри на Бахмутському напрямку, у тому числі 1 квадратний кілометр за останній тиждень. Російські джерела, зокрема в Міністерстві оборони Росії, стверджують, що українські сили безуспішно атакували поблизу Кліщіївки. Російський блогер заявив 27 серпня, що українські сили безуспішно атакували райони Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута), Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) та Кліщіївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Міністерство оборони Росії заявило, що українські сили безуспішно атакували лінію Авдіївка-Донецьк у районі Красногорівки (за 8 км на північний захід від Авдіївки або безпосередньо на захід від Донецька).

Російські війська провели наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк, але 28 серпня не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували район Мар’їнки (безпосередньо на захід від міста Донецьк). Маляр повідомила, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Степового (8 км на північний захід від Авдіївки), Авдіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька). Російські блогери стверджували, що російські війська атакували Мар’їнку та Степове. Російський блогер заявив 27 серпня, що російські сили періодично атакують райони Новомихайлівки та Авдіївки, але не так інтенсивно, як кілька місяців тому.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Кадри з геолокацією, опубліковані 27 серпня, показують, що українські сили нещодавно досягли незначних успіхів на північ від Шевченка (40 км на південний захід від Донецька) на заході Донецької області.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила 28 серпня, що російські війська провели безуспішні наступальні операції у районі Вугледару (30 км на південний захід від Донецька) на заході Донецької області.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 серпня Маляр оголосила, що українські сили звільнили Роботино (10 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області. Маляр заявила, що українські сили звільнили населений пункт фактично під час телетрансляції, а не як офіційну заяву, яку зазвичай роблять українські чиновники щодо раніше звільнених населених пунктів. Українські чиновники, можливо, мали на увазі, що відео українських силовиків, які піднімають прапор у Роботіно 23 серпня, мало послужити оголошенням про звільнення селища. Російські джерела спростували заяву Маляр і продовжують стверджувати, що російські війська зберігають позиції на південній околиці Роботино. Російські блогери стверджують, що бойові дії продовжуються в самому Роботіно та прилеглих районах.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 серпня українські війська продовжили наступальні операції на заході Запорізької області і, ймовірно, досягли подальшого просування. Маляр повідомила, що українські війська досягли невстановленого успіху в напрямку на південний схід від Роботино та на південь від Малої Токмачки (7 км на південний схід від Оріхова) і наступають у напрямку н.п. Новоданилівка (4 км на південь від Оріхова), Новопокропівка (15 км на південь від Оріхова), Мала Токмачка та Очеретувате (25 км на південний захід від Оріхова). Російські блогери стверджували, що українські сили просувалися в напрямку Вербового (18 км на південний захід від Оріхова), а один блогер стверджував, що лінія фронту знаходиться менш ніж за чотири кілометри від населеного пункту в невстановленому районі на захід від Вербового. Датчики НАСА FIRMS/VIIRs зафіксували велику кількість теплових аномалій поряд із ділянкою російських протитанкових траншів на захід від Вербового 27 серпня, що дозволяє припустити, що українські сили, можливо, намагаються прорвати там російські оборонні позиції. Теплові аномалії та російські повідомлення про наступ України, ймовірно, вказують на те, що російські війська не контролюють територію на захід від цього сегменту протитанкових ровів. Російський блогер висловив стурбованість з приводу вразливості російських позицій на лінії Роботино-Вербове у разі подальшого просування України через російські оборонні позиції біля Вербового. Відомий російський блогер заявив, що повідомлення про прорив українських військ ближче до Новопрокопівки є хибними.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя