Карта бойових дій в Україні 24 серпня

Мапа бойових дій в Україні 24 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 24 серпня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 24 серпня, в Україні розпочалася 547-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 24 серпня.

Повідомляється, що фінансист групи Вагнера Євген Пригожин та засновник групи Дмитро Уткін загинули після того, як російські війська збили літак, який перевозив високопоставлених командирів Вагнера над Тверською областю. 23 серпня Росавіація повідомила, що в авіакатастрофі загинули всі пасажири – Євген Пригожин, Дмитро Уткін, Сергій Пропустін, Євген Макарян, Олександр Тотмін, Валерій Чекалов, Микола Матюсєєв. Російське опозиційне видання «Досьє» повідомило, що Чекалов, який перебуває під санкціями США за передачу боєприпасів до Росії і діяв від імені Пригожина, займався транспортною логістикою Вагнера та «цивільними» проектами за кордоном.

Російське інсайдерське джерело стверджувало, що Чекалов також був головою служби безпеки Вагнера, хоча інше джерело спростувало це твердження. У досьє також повідомляється, що кілька інших пасажирів приєдналися до Вагнера в період з 2015 по 2017 рік і воювали в Сирії, хоча їхня нинішня позиція незрозуміла. Російські джерела поширили кадри, які, мабуть, показують, як російська ракета вразила літак, на борту якого знаходилися Пригожин, Уткін та інші командири Вагнера, а також уламки літака. Інсайдерське джерело повідомило, що літак збили дві ракети С-300. Дані відстеження польоту літака Embraer Legacy 600 (реєстраційний номер RA-02795), зареєстрованого на групу Вагнера, припинилися після 18.11 за московським часом під час польоту над Тверською областю. Російські джерела стверджують, що другий літак Embraer, що належить групі Вагнера (реєстраційний номер RA-02748), вилетів із Москви, але розвернувся та приземлився в аеропорту Остаф’єво у Москві приблизно під час удару. Дані відстеження рейсів показали, що другий літак прибув до Санкт-Петербурга о 18:27 і полетів назад до Москви через 20 хвилин.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 23 серпня продовжили обмежені наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна, але не досягли будь-яких підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватово). Прес-секретар Західного угруповання військ Росії Ярослав Якимкін заявив, що російські війська продовжили наступальні дії в районі Ольшани (13 км на північний схід від Куп’янська) та захопили український опорний пункт та два українські наглядові пункти. Російський блогер заявив, що невказані російські добровольчі батальйони проводять наступи в районі Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) і напівоточують українські сили в населеному пункті, хоча ISW не спостерігала візуального підтвердження російських позицій у цьому районі, які відповідають загрозі оточення.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські війська 23 серпня продовжили наступальні дії в районі Бахмута, але не просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на південь від Бахмута. У Міноборони Росії заявили, що підрозділи Південного угруповання військ Росії відбили атаки української армії в районі Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута) та Майорського (21 км на південний захід від Бахмута). Відомий російський блогер заявив, що українські сили за підтримки бронетехніки атакували біля Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). Військовий блогер заявив, що російські та українські сили зіткнулися у південній частині Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що 23 серпня українські сили продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк, але не просунулися вперед. У Міноборони Росії заявили, що підрозділи Південного угруповання військ Росії відбили атаку українців у районі Невельського (безпосередньо на захід від міста Донецька).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що українські сили продовжили обмежені наступальні операції в районі західного кордону Донецької та східної частини Запорізької області та не здійснили жодних підтверджених чи заявлених настань 23 серпня. Російські блогери заявили, що українські сили провели безуспішні атаки в районі Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки) та Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки). Російський батальйон «Схід», який діє у цьому районі, заявив, що українські війська намагалися знайти пролом у російських оборонних лініях у районі Новодонецька (12 км на південний схід від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

23 серпня українські війська продовжили наступальні дії та досягли тактично значущих успіхів на заході Запорізької області. На геолокованих кадрах, опублікованих 22 серпня, видно, що українські війська просунулися на південний схід від Роботино (10 км на південь від Оріхова) та на північний захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). На геолокованих кадрах, опублікованих 23 серпня українськими джерелами, у тому числі українським головнокомандувачем генералом Валерієм Залужним, видно, що українські сили встановили прапор на півдні Роботино, що вказує на те, що російські сили, ймовірно, мають обмежені позиції в селі. Український Генштаб повідомив про невказані успіхи українців на напрямках Новоданилівка (5 км на південь від Оріхова) та Новопокропівка (13 км на південний схід від Оріхова). Російські блогери здебільшого стверджували, що бойові дії за контроль над Роботино тривають і що російські сили відбили атаки українців у селищі та поблизу нього. Деякі блогери стверджували, що російські війська витіснили українські війська з центру на північний район Роботино і що російські війська зберігають контроль над південною частиною Роботино.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські блогери стверджують, що українські сили продовжують спроби форсувати річку Дніпро у Херсонській області. Один блогер заявив, що українські сили продовжують спроби закріпитися біля Олешек, але що російська 81-а окрема бригада спецназу (ймовірне добровольче формування, яке підпорядковується Групі військ «Дніпро» і нещодавно завербоване та отримало допомогу з окупованого Криму) оборонялося в цьому районі. Інший блогер поскаржився, що російські сили недостатньо швидко реагують на перекидання українського персоналу через річку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя