Карта бойових дій в Україні 19 серпня

Мапа бойових дій в Україні 19 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 19 серпня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 19 серпня, в Україні розпочалася 542-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 19 серпня.

17 серпня газета Washington Post повідомила, що розвідувальна спільнота США оцінила, що український контрнаступ не досягне Мелітополя в західній частині Запорізької області і не досягне своєї основної мети перерізати російський сухопутний міст у Крим. Згідно з непідтвердженою розвідувальною оцінкою, ефективні оборонні операції Росії та щільні мінні поля стримували просування України та продовжуватимуть це робити. Повідомляється, що анонімні офіційні особи США заявили, що українські сили просуватимуться за кілька миль від Мелітополя, але не далі. Просування України за кілька миль від Мелітополя призведе до того, що важливі автомобільні та залізничні колії, від яких Росія залежить у постачанні своїх військ, виявляться в межах досяжності українських артилерійських систем, що серйозно підірве здатність Росії продовжувати використовувати їх для цієї мети. З опублікованих звітів невідомо, чому аналітики розвідки США, як повідомляється, дійшли висновку, що захоплення Мелітополя — єдиний спосіб, за допомогою якого Україна може розрізати російський сухопутний міст. Насправді, ISW оцінила, що Україна має багато варіантів перерізати критично важливі російські наземні шляхи сполучення вздовж північного узбережжя Азовського моря, з яких захоплення Мелітополя є лише одним з них. Держсекретар США Ентоні Блінкен, зокрема, висловив розбіжність у думці з передбачуваною розвідувальною оцінкою 15 серпня, заявивши, що перспективи контрнаступу України для досягнення значних «стратегічних успіхів» залишаться неясними протягом мінімум місяця або довше.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна і, як повідомляється, просунулися 18 серпня. За даними Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції в районі населених пунктів Сіньківка (8 км на північний схід від Куп’янська), Кислівка (20 км на південний схід від Куп’янська) та Білогорівка (12 км на південь від Кремінної). Голова Луганської області Артем Лисогор повідомив, що 17 серпня російські війська безуспішно намагалися просунутися у бік Білогорівки і що російські війська використовують поспіхом підготовлені загони «Штурм Z», укомплектовані засудженими, для перевірки української оборони на цій ділянці фронту. Колишній речник т.зв. Донецької Народної Республіки (ДНР) Едуард Басурін заявив, що 18 серпня російські війська просунулися на рубежі Сіньківка — Іванівка (до 20 км на південний схід від Куп’янська) та у напрямку Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська). Російський блогер заявив, що російські сили контролюють Первомайське (21 км на схід від Куп’янська) та продовжують наступ у цьому районі. Інший російський блогер заявив, що російські війська продовжують наступальні операції під Сіньківкою.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

18 серпня українські війська продовжували наступальні дії під Бахмутом, але не просунулися вперед. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжують наступальні операції на південь від Бахмута і закріпилися на нових позиціях. Російські джерела стверджували, що російські сили відбили атаку української бронетехніки за артилерійської підтримки поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Пов’язаний із Кремлем російський блогер заявив, що ситуація на південному фланзі Бахмута залишається напруженою, незважаючи на загальне зниження інтенсивності боїв у цьому районі.

Російські війська провели наземні атаки в районі Бахмута 18 серпня, але жодних заявлених чи підтверджених наступів не було. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції на північний захід від н. п. Дубово-Василівка (6 км на північний захід від Бахмута), а також у районі н. п. Богданівка (6 км на північний захід від Бахмута) та Біла Гора (12 км на південний захід від Бахмута). Російські джерела стверджували, що російські війська безуспішно контратакували із Дубово-Василівки у напрямку Богданівки. Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що підрозділи чеченського спецназу «Ахмат» продовжують діяти у напрямку Кліщіївки, і стверджував, що російські сили повністю контролюють Кліщіївку. Міноборони Росії розмістило кадри, на яких стверджується, що підрозділи російської 83 гвардійської десантно-штурмової бригади (ВДВ) діють поблизу Кліщіївки.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили продовжували наступальні дії на лінії Авдіївка — Донецьк 18 серпня, але заявлених чи підтверджених поступів не робили. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили продовжували відбивати наступ російських військ у районі Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька) та Красногорівки (безпосередньо на захід від Донецька). Міноборони Росії заявило, що підрозділи Південного угруповання військ Росії відбили атаки українських військ у районі Авдіївки та Мар’їнки.

Російські сили провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк 18 серпня, але підтверджених поступів не було. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішну наступальну операцію в районі н. п. Керамік (14 км на північний схід від Авдіївки), а також на південний схід і схід від н. п. Новокалинове (13 км на північний схід від Авдіївки). Російські джерела стверджували, що російські війська вели наступальні операції на північному фланзі Авдіївки у напрямку Кераміка 17 серпня, і стверджували, що російські війська захопили невказані українські позиції у цьому районі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

18 серпня Міноборони Росії заявило, що російські війська відбили атаку українських військ біля н. п. Миколаївське (27 км на південний захід від Донецька) на заході Донецької області.

Українські сили продовжували наступальні дії в районі кордону Донецької-Запорізької областей та 18 серпня просунулися вперед. На геолокаційних кадрах, опублікованих 17 та 18 серпня, видно, що українські сили просувалися на південний схід від н. п. Урожайне. Російський військор стверджував, що українські війська атакували біля Урожайного та просунулися у бік Керменчика (15 км на південний схід від Великої Новосілки). Російські воїнкори повідомляли про бойові дії поблизу н. п. Приютне (15 км на південний захід від Великої Новосілки), Урожайне та Завітне Бажання (12 км на південь від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили продовжували наступальні операції в районі західного кордону Запорізької області та, за повідомленнями, 18 серпня просунулися вперед. Деякі російські блогери стверджували, що українські сили просунулися у північній частині Роботино (10 км на південь від Орєхова). Один воєнкор заявив, що російські війська «тимчасово покинули» Роботино, і заявив, що на південь від Роботино продовжуються бойові дії. Інші блогери стверджували, що російські сили відбили українські атаки і що українські сили, однак, не контролюють жодної частини Роботино. На кадрах із геолокацією, опублікованих 17 та 18 серпня, видно, що українські сили зберігають позиції у північній частині Роботино, незважаючи на заяви Росії про протилежне. Російські джерела також повідомили про атаки українських військ біля Новопокровки (16 км на південний схід від Оріхова).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Український чиновник зазначив, що російська влада щосили намагається компенсувати трафік і збитки, завдані мосту через Керченську протоку. Прес-секретар Південного оперативного командування України капітан 1 рангу Наталія Гуменюк заявила, що міст через Керченську протоку, як і раніше, не в змозі забезпечити постійний рух транспорту і що російська влада дотримується спеціального графіка і час від часу блокує автомобільний і залізничний рух мостом, щоб не перевантажувати його.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя