
Інґа Кейван. Суспільне Запоріжжя
На фронті жінка не користується сухпайками ЗСУ, а готує собі сама:
"Якщо б мені довелося сухпаї їсти, то тут була б, напевне, у мене проблема. Я хіба що галети звідти взяла б. Можливо, якийсь джем… Більше там нічого такого для мене, приміром, немає”.

Армійські сухпайки. Суспільне Запоріжжя
Основні продукти – овочі та крупи – Інґа отримує разом із підрозділом, а решту – купує, бо може вийти до магазину:
"Супи, борщі собі варю, звісно, не на м'ясному бульйоні, але вони так само виходять смачні. Я додаю олію оливкову або соняшникову. Дуже люблю рис, особливо нешліфований, булгур, сухий хліб, коли він природно висихає".

Овочі та фрукти Інґи. Суспільне Запоріжжя
Оскільки на фронті немає можливості харчуватися, як раніше, Інзі довелося змінити деякі харчові звички:
"Колись у мене був період, коли я їла переважно тільки овочі, фрукти, але сьогодні ще їм деякі молочні продукти, інколи їм рибу. Потрібно до всього ставитися розумно, щоб не створювати клопіт ні собі, ні іншим, ні лікарям".

Військовий на позивний «Людоїд». Суспільне Запоріжжя
Військовослужбовець 118 ОМБ на псевдо "Людоїд" вегетаріанець понад 12 років. У своєму раціоні він залишив яйця та молочні продукти, адже повністю збалансоване меню в армії забезпечити складно, каже військовий:
"Яйця вживаю, молочку вживаю. У такій ситуації бажано мати якісь замінники. Усі можливості заміни є, в тому числі й вітаміни. У перспективі, можливо, піду повністю на вегетаріанську дієту".

Овочі. Суспільне Запоріжжя
В Україні армійське меню розроблене з урахуванням калорійності та норм, затверджених Міністерством оборони. Окрім звичайних сухпайків, де є м'ясні продукти, офіційно впроваджені халяльні (для військових мусульман) та кошерні (для тих, хто сповідує юдаїзм), а ось рослинних немає
Попри діалог із владою та петицію, котра ще у 2022 набрала необхідну кількість голосів, та обіцянки, що буде веганське меню, справа далі так і не пішла.
Тож на допомогу прийшли волонтери. Зокрема, в громадській організації "Кожна тварина" почали готувати й відправляти на фронт сухпайки, розповіла комунікаційниця ГО Анастасія Зареченськова:
"Зараз це 26 страв. Це і перші з двома видами рослинного м’яса (соєве м'ясо і фарш ). Також горохові супи, гречані, рисові, також борщ, звичайно, квасоля з овочами, картопляне пюре з м’ясом, і булгур, і перлова каші. Ми виходили з того, що військовому необхідно, щоб ефективно виконувати бойові завдання? А йому необхідний повноцінний раціон та поживний, який буде енергетично збалансований і по білках, і по жирах, і по вуглеводах”.

Анастасія Зареченськова. ГО «Кожна Тварина»

Військовослужбовець тримає веган-пайки. ГО «Кожна Тварина»
Веганські пайки не дорожчі, а інколи навіть дешевші, ніж м’ясо, каже Анастасія. Про це волонтери розповіли в Міноборони в грудні 2023 року, коли офіційно представили свої сухпайки та запропонували допомогу:
“Ми почали звертатися до Міністерства оборони України, що є така потреба, що ми наразі надсилаємо саме продуктові набори. Але це довго тягнулося й не було ніякої відповіді. Ми зрозуміли, що треба діяти самостійно“.

ГО «Кожна Тварина». ГО «Кожна Тварина»

Військовослужбовці тримають веган-пайки. ГО «Кожна Тварина»
На запит Суспільного щодо рослинних сухпайків у Міноборони пояснили: аби додати до армійського меню веганські страви, необхідно внести зміни до закону, а це складний та тривалий процес. До того ж командири можуть замовляти альтернативні продукти:
"Військові частини мають можливість замовляти для бійців, які не вживають м’яса, альтернативні продукти через систему DOT-Chain. Це продукти рослинного походження, з високою енергетичною цінністю, що дозволяють зберегти необхідний добовий вміст калорій у межах мінімального порогу — 3500 ккал. Для впровадження нових видів раціонів потрібні зміни до нормативно-правової бази. Водночас постанова Кабміну від 29 березня 2002 № 426 не передбачає виключення м’яса з раціону, тому розробка вегетаріанських та веганських пайків потребує складніших і триваліших змін".

Веганські продукти. ГО «Кожна Тварина»
Адвокат Дмитро Гладкий зауважую: про заміну продуктів прописано в наказі 129 МОУ:
"Ті військовослужбовці, які долучилися до Сил оборони України, якщо для них важливо безпосередньо споживати продукти нетваринного походження, то вони мають і звертатися до свого командування з проханням забезпечити їх такими нормами, посилаючись на 426 Постанову, посилаючись на Указ 129 МОУ, і вже одночасно з цим проводяться процедури, які ведуть за собою закупівлю відповідних продуктів".

Військовослужбовець тримає веган-пайки. ГО «Кожна Тварина»
Також у Міноборони повідомили, що збирають відгуки військових щодо харчування. Їх залишити можна за QR-кодом на упаковці індивідуальних раціонів ДПНП та ДПНП-П. Форма містить як закриті питання з оцінкою, так і відкриті – щоб військові могли описати, що саме їм не подобається і які зміни хотіли б бачити. Побажання врахують, коли вдосконалюватимуть раціони.
