До Верховної Ради внесли законопроєкт про зміни в мобілізації: деталі

До Верховної Ради внесли законопроєкт про зміни в мобілізації: деталі.

До Верховної Ради внесли законопроєкт про зміни в мобілізації: деталі. Фото: mc.today

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт, у якому йдеться про зміну призовного віку та удосконалення інших питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. У тексті законопроєкту йдеться про зміну призовного віку та уточнення осіб, які мають право на відстрочку.

Законопроєкт під № 10378, а саме — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років.

В мобілізаційні заходи пропонують залучити: 

  • органи місцевого самоврядування,
  • місцевих державних адміністрацій,
  • військово-цивільних і військових адміністрацій,
  • підприємств, установ та організацій.

Вони будуть активно брати участь в заходах проведення мобілізації, а саме, під час оповіщення та прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку під час мобілізації, до збірних пунктів і військових частин.

Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації:

  • проходити медичний огляд і лікування в лікувально-профілактичних установах згідно з рішенням військово-лікарської комісії,
  • ставати на військовий облік за місцем перебування в разі переїзду під час проведення мобілізації,
  • з’являтися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і військових частин після оголошення мобілізації, мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що засвідчує особу, який пред’являють на вимогу згідно із законом.

Хто має право на відстрочку:

  • особи з інвалідністю I чи II групи або особи, які тимчасово непридатні,
  • особи, у яких дружина (чоловік) є інвалідами I або II групи та/або один із батьків (дружини або чоловіка) є інвалідами I або II групи, якщо такі особи обрали військовозобов’язаного для здійснення за ними догляду,
  • жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду на тривалість не більше строку домашнього догляду, визначеного медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;
  • вагітні жінки.

Окрім того, право на відстрочку отримують чинні народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Законопроєкт пропонує звільнити від призову на військову службу наступні категорії громадян:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами навчання та здобувають рівень освіти, вищий за раніше здобутий за однією спеціальністю (професією), а також докторанти які навчаються за денною або дуальною формами навчання;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової вищої освіти, наукових установ і організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники вищої освіти, наукових установ і організацій, які мають вчене звання та /або науковий ступінь та педагогічні працівники закладів передвищої фахової, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти за умови, що вони працюють відповідно у закладах вищої або професійно-технічної освіти, наукових установах та організації, установи, професійна (професійно-технічна) або загальна середня освіта за основним місцем роботи за основним місцем роботи на повну ставку.

До призову на військову службу не підлягають чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час антитерористичної операції.

Законопроєктом встановлено, що призовники, які проходили військову службу в правовому режимі воєнного стану та були звільнені в запас, не підлягають призову на військову службу за мобілізацією протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Також призову не підлягають військовозобов’язані, які проходили військову службу та були звільнені в запас у зв’язку зі звільненням з полону. Ці категорії осіб можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Також пропонується, щоб протягом шести місяців до призову не підлягали військовозобов’язаних з-поміж громадян, звільнених від військової служби на час воєнного стану.

На відстрочку мають право:

  • державні службовці,
  • працівники Бюро економічної безпеки України,
  • Державної виконавчої служби України та прокуратури.

Військослужбовці, яких звільнили з полону, матимуть можливість пройти відновлення шляхом під час додаткової відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя