Ця зима буде не менш складною, ніж попередня: в Україні знову масово відключатимуть світло

Ця зима буде не менш складною, ніж попередня: в Україні знову масово відключатимуть світло -

Ця зима буде не менш складною, ніж попередня: в Україні знову масово відключатимуть світло — фото: apnews.com

Взимку в Україні очікуються масштабні відключення світла через пошкодження критичної інфраструктури. Умови, в яких буде українська енергосистема цієї зими, будуть набагато гіршими за ті, що були минулоріч.

Навіть за відсутності нових обстрілів такий сценарій імовірний. В Україні немає жодної ТЕС чи ГЕС, яка б узимку не зазнала ворожих атак. Споживання електроенергії навіть улітку зростає, а взимку воно буде ще більшим.

Основна проблема — відсутність резерву генеруючих потужностей та запасу міцності в мережах, а саме – на електропідстанціях. Баланс у держави не достатньо міцний, щоб забезпечити потреби в електроенергії для всієї країни.

Фахівці розповіли «Економічній правді», що  наразі активно готуються до осінньо-зимового сезону: на АЕС проводять планові ремонти, через що в енергосистемі час від часу виникає дефіцит, який вдається покривати завдяки імпорту. Енергетики намагаються накопичити достатньо обсягів палива для зими. Влада, в свою чергу, створює системи захисту енергетичної інфраструктури від російських атак та укріплює систему протиповітряної оборони.

В ДТЕК закликають готуватися до найгіршого сценарію, навіть якщо він не реалізується. Українцям радять подбати про наявність павербанків та генераторів.

Тим не менш, з набуттям досвіду минулого року, тепер вихід з ладу якоїсь системи не є несподіванкою або катастрофою. Компанії добре розуміють, як треба реагувати на будь-яку ситуацію та можуть швидко впоратися з аваріями.

Нагадаємо, як працює енергосистема в Україні та як електроенергія потрапляє до наших будинків.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя