
Олександр Хохотва з сином Сергієм під час служби на передовій. З особистого архіву Олександра Хохотви
Близько трьох років чоловік разом із сином Сергієм пліч-о-пліч боронили Україну. Вони пройшли Донецький, Запорізький, Сумський та Куп’янський напрямки.
"Таскали міни, міномети, ящики з боєприпасами. Радісного там нічого — стріляють, бомблять, друзі гинуть".
Згодом Олександру довелось покинути службу за станом здоров'я — через травму спини він отримав військову інвалідність. Чоловік повернувся до цивільного життя та долучився до управління сімейною справою.

Олександр Хохотва під час служби на передовій. З особистого архіву Олександра Хохотви
Основним акцентом закладу подружжя зробило українську кухню. Водночас кожну страву тут подають по-особливому — у власному форматі.

Олександр Хохотва в своєму закладі. З особистого архіву Олександра Хохотви
Лише борщів у меню можна побачити кілька видів, де кожен зі своєю особливою подачею та смаком. За словами Олександра, саме ця страва найбільше вражає гостей, які приходять до них уперше.
"Страви трохи не такі, як у нас, більше схожі на ті, що готують на заході України. Але маємо й піцу, і бургери смачні, робимо все під смаки та побажання клієнтів. Ту ж піцу, наприклад, ми готуємо по-своєму… Козацька піца", — поділився Олександр.

Борщ з закладу Олександра Хохотви. З особистого архіву Олександра Хохотви

Страви ресторану української кухні Олександра Хохотви. Суспільне Запоріжжя
Інтер’єр закладу оформлений у військовому стилі. На стінах: прапори, плакати, шеврони від різних бригад. Поруч — військові трофеї: гільзи, стрічки з набоями, металеві тубуси, та інші.
"Це символіка і козацька, і військова. У нас військовим знижка 15% на все меню кухні. Кава безкоштовна. Тому люди приходять і дарують свої шеврони, прапори".

Частина інтер’єру ресторана української кухні Олександра Хохотви. Суспільне Запоріжжя

Інтер’єр ресторану української кухні Олександра Хохотви. Суспільне Запоріжжя
Наразі родина активно розвиває свою справу. Завдяки державному гранту у 500 тисяч гривень вони запустили ще один напрямок — кейтеринг.
Олександр розповідає, що під час війни відвідуваність ресторанів зменшилася, саме тому й вирішили розвивати виїзне обслуговування. Грантові кошти спрямували на закупівлю додаткового посуду та обладнання для виїздів.
"Були різні замовлення: семінари, благодійні фонди. Більше ніж на сто людей. Ми все пропонуємо — на будь-який смак, і люди це цінують. Деякі вже по два рази нас замовляли. Так що, мабуть, подобається".

Олександр на фоні мапи України. З особистого архіву Олександра Хохотви
Утім, не всі труднощі вдалося подолати — каже Олександр. Найбільше проблем нині з працівниками, бо багато хто працює лише певний час, а потім виїжджає — за кордон або в інші міста України.
"То світла немає, то води. Це великі складнощі — вся техніка на кухні електрична. Але ми вирішили, що вистоїть Запоріжжя і будемо розвиватися далі", — розповів Олександр Хохотва.
Що відомо про державну грантову програму
Грант для ветеранів та членів їхніх сімей — державна програма Міністерства економіки та Українського ветеранського фонду.
Вона надає до 500 тисяч гривень на відкриття або розвиток власної справи за умови створення робочих місць та наявності бізнес-плану подати заявку можливо через портал Дія.
