Благодійний фонд Favbet Foundation Андрія Матюхи працює задля перемоги

Український меценат та підприємець Андрій Матюха — засновник групи компаній FAVBET. У 2020 році за його ініціативи також був створений благодійний фонд Favbet Foundation. Популяризація спорту серед молоді, впровадження ініціатив у сфері освіти — ключові напрямки діяльності фонду, що ґрунтуються на таких категоріях як добро, взаємодопомога та розвиток.

З початком повномасштабного вторгнення благодійний фонд Favbet Foundation переорієнтував понад 90% своїх проєктів на допомогу ЗСУ й сьогодні продовжує активно підтримувати українських військових. Зараз допомога армії трансформувалася в системну роботу окрему мілітарі-хабу, а соціальні напрямки адаптували під вимогу воєнного стану.

Сучасна реальність фонду — робота, адаптована під вимоги воєнного стану та потреби українців, що потребують допомоги. Втім, багато корисних проєктів команда Favbet Foundation встигла реалізувати ще до початку своєї мілітарної історії.

Від окремих ініціатив до системної роботи

Діяльність Favbet Foundation виросла з численних, однак досить розрізнених соціальних ініціатив FAVBET. Це були проєкти в галузі дитячого спорту та здоров’я, сприяння «Повернись живим» у підготовці української збірної до міжнародних змагань для поранених військовослужбовців Invictus Games та інші. Згодом обсяги благочинної роботи зростали, тому Андрій Матюха прийняв рішення вивести її в окрему структуру, яка б кристалізувала всі благодійні проєкти компанії та водночас мала ресурси для запуску власних великих ініціатив.

Одним з перших подібних проєктів стала «Цифровізація бібліотек». Це яскравий приклад продуктивної взаємодії центральних органів влади з відповідальним бізнесом та громадськими організаціями, що об’єднуються навколо ідеї розвитку громади. Національний impact-проєкт реалізували спільно з Офісом Президента, Міністерством цифрової трансформації та Українською бібліотечною асоціацією.

В його межах вдалось передати близько 5000 комп’ютерів бібліотекам невеликих містечок та сіл по всій Україні, перетворивши їх у хаби цифрової освіти.

«Клуб Супергероїв», де кожна дитина відкриває суперздібності

Програми освітнього та спортивного розвитку дітей та підлітків залишались першочерговою місією фонду наступні роки. І навіть після 24 лютого 2022 року, коли більшість ресурсів Favbet Foundation почав виділяти на забезпечення ЗСУ, проєкти з підтримки юних українців досі залишаються у фокусі фонду.

Серед наймасштабніших проєктів фонду у цьому напрямі є «Клуб супергероїв», направлений на підтримку дітей та підлітків з родин військовослужбовців та ВПО. Зараз «Клуб» об’єднує одразу три ініціативи — «IT Kids», «Сила у знаннях» та «Сильніші разом».

«IT Kids» — це курси базової ІТ-освіти з вивчення мови програмування Python для дітей, які фонд започаткував спільно з волонтерською організацією Code Club Україна. ​​Сьогодні курс пройшли вже 352 дітей, 156 з них із родин військовослужбовців та вимушено переміщених українців.

«Сила у знаннях» — ще одна освітня ініціатива, в межах якої команда Favbet Foundation перед початком нового навчального року передала 5500 великих боксів канцелярії дітям школярам з різних регіонів України.

Дотепер діє й третя ініціатива «Клубу» під назвою «Сильніші разом», яка допомагає дітям розкривати свої суперздібності у спорті. Завдяки ній більше сотні дітей отримали змогу безплатно займатись боксом, боротьбою, баскетболом та футболом у кращих київських секціях.

Як Favbet Foundation став мілітарі-хабом

«Ми дбали про успішне майбутнє наших дітей, підтримуючи їх за партами та на спортивних майданчиках. Зараз їхнє майбутнє знаходиться у руках українських воїнів. Тому наша місія — забезпечувати їх усім необхідним до самої перемоги» — розповідає Андрій Матюха.

За словами засновника фонду, на мілітарні рейки Favbet Foundation перейшов з перших же днів вторгнення. Спочатку це була підтримка провідних військових фондів, таких як «Повернись живим», потім — забезпечення усім необхідним співробтіників FAVBET, що стали лав ЗСУ й ТрО, а також їхніх підрозділів. За збільшенням контактів із ЗСУ зростала й кількість запитів та обсяг роботи. Фінансування фонду зросло уп’ятеро за рахунок власних коштів FAVBET, а номенклатура обладнання, що поставляється у війська, почала вимірюватися сотнями — від спальників, батарей та рацій до антидронових рушниць, приладів нічного бачення, власне дронів та навіть броньованих авто.

Зараз ключовим напрямом роботи Favbet Foundation є забезпечення Сил оборони України транспортом.  Автомобілі на війні вкрай необхідні для виконання бойових завдань і часто стають витратним матеріалом, потреба в якому зберігається постійно.

За сприяння Favbet Foundation ЗСУ від початку великої війни отримали понад 240 авто, в тому числі 53 нові позашляховики Peugeout Landtrek, які FAVBET для комплектування ударних рот першої в світі «Армії дронів». Крім того, українська армія отримала за участі фонду більше 130 дронів різного типу, а сумарна допомога Всього ж сумарна допомога ЗСУ та іншим Силам оборони за сприяння фонду вже перевищила 175 млн грн.

«Зараз ми системно та під запит забезпечуємо десятки підрозділів — десантники, артилеристи, піхотинці, сили ППО. Власним прикладом показуємо, що не втомились від війни та будемо з нашими захисниками стільки, скільки це буде потрібно. Це важливий сигнал для інших компаній галузі та взагалі українського бізнесу: підтримка потрібна завжди», — говорить Андрій Матюха.

Допомога тим, хто її потребує — першочергова місія Favbet Foundation

У червні 2023 року російські війська підірвали Каховську ГЕС, спричинивши гуманітарну та екологічну катастрофу. Від страшних наслідків воєнного злочину постраждала Херсонщина по обидва береги Дніпра.

Команда фонду Favbet Foundation миттєво відреагувала на запит постраждалих, адже місцевим катастрофічно не вистачало ні допомоги, ні води. Так разом з з партнерами фонд привіз до Херсону гумдопомогу. Два буси доставили понад дві тонни бутильованої води й тонну медзасобів, які передали Міській клінічній лікарні ім. Лучанського.

Разом з тим компанія FAVBET спрямувала 5 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків теракту на Каховській ГЕС, оперативно підтримавши збір «Допоможемо рятувальникам» офіційної фандрейзингової платформи UNITED 24.

Обсяг допомоги зі сторони фонду засновника FAVBET продовжує зростати. Нещодавно партію допомоги херсонцям привезли з Хорватії, де зараз діє створений фондом Центр для переселенців з України. Сільними силами з волонтерами об’єднань Crvena Kalyna та Dobro Dobrim DoDo зібрали понад 11 тонн гуманітарного вантажу для біженців з Херсонщини.

«Головне — діяти», — говорить засновник фонду та додає, що в планах Favbet Foundation тільки збільшувати обсяги допомоги та гуртувати навколо ідеї взаємопідтримки якомога більше українців: «Сьогодні, так само як і в перші дні війни, величезне значення має внесок кожного. Згуртованість допомогла нам вистояти в лютому, вона ж — приведе до перемоги».

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя