«Бажання є, грошей немає»: мешканка Запорізької області розповіла, скільки коштує виїхати з окупації | Новини Запоріжжя

Російські окупаційні війська ще у 2022 році закрили виїзд з окупованих територій Запорізької області через Василівку. Минулого року люди, які виїжджали на власному транспорті, могли стояти тиждень у черзі на блокпості, чекаючи поки їх випустять російські загарбники. Були зафіксованій навіть летальні випадки на блокпості. Зараз виїзд з окупації можливий лише через треті країни, і він коштує недешево.

Про це на умовах анонімності розповіла мешканка тимчасово окупованого населеного пункту Запорізької області «Новини Приазов’я».

Жінка каже, що виїхати з окупації можна лише через Росію і коштує це від 200 до 400 доларів. Але багато людей таких грошей не мають.

«Живемо як у гетто, клітка. Ні в’їхати, ні виїхати. Так, до РФ можна виїхати, а навіщо вона нам потрібна? У нас уся рідня на підконтрольній Україні території, усі наші друзі. А щоб виїхати звідси на підконтрольну Україні територію, це я не знаю, скільки грошей потрібно. Хтось каже 400 доларів, хтось 200, хтось 25 тисяч рублів. А в тебе нема цих грошей. Потім треба буде повертатись, бо тут літні батьки. Багато хто не має змоги виїхати на підконтрольну Україні територію, бо немає таких великих грошей. Бажання є, грошей немає», – наголосила жінка.

Повернутися до окупованого населеного пункту також складно. Відсутності паспорта країни-агресора, який погоджуються оформляти не всі, стане проблемою при спробі повернутись до підконтрольного росіянам населеного пункту. Жінка також зазначає, що незрозуміло яким маршрутом повертатися назад. До того ж деякі перевізники перестають працювати.

Вона також розповіла, що є можливість отримувати посилки з неокупованої частини України через перевізників, але вартість цих послуг зростає.

«Ми просили у дітей ліки, яких тут в окупації немає та не передбачаються, і без яких нам дуже погано. За кожен флакончик ми мали перевізнику віддати 200 гривень, не рублів, а гривень. А за пігулки, за кожну пачку – 400 гривень. Ну і 10 доларів – це вага за кожний кілограм речей. Виходять чималі гроші. Але й на це ми згодні, згодні, бо його тут нема де взяти», – повідомила жінка.

Військова техніка, дрони та озброєні росіяни: в окупованому Бердянську ворог влаштував масові обшуки.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя