Реалізація реформи децентралізації залежить від спільних зусиль

Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак прокоментував результати розширеної урядової наради, присвяченої питанням економічного зростання регіонів, децентралізації та сталого розвитку місцевих громад.

Нагадаємо, розширена урядова нарада відбулася  у Вінниці за участі Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та представників центральних органів влади і місцевого самоврядування.

—         Головна теза, яку озвучив сьогодні під час наради  Президент України  Петро Порошенко – реформа децентралізації має бути націлена на зростання спроможності громад, економічний розвиток територій, — зазначив голова облради, — І в цьому, безумовно його погляди розділяють представники місцевого самоврядування. А головне – сьогодні  на місцях побачили  перспективи реалізації цієї реформи, на відміну від тих часів, коли початок реформ зустрічали критикою і недовірою. Моє переконання – успіх реалізації реформи залежить від спільних зусиль – центральної влади, місцевого самоврядування й суспільства. І сьогоднішня нарада довела, що спільне бачення майбутнього самоврядування в Україні – є, — підкреслив Григорій Самардак.

В цьому ключі, голова Запорізької обласної ради також позитивно відзначив пропозицію уряду щодо середньострокового планування бюджету. Lля того, аби говорити про реалізацію стратегії розвитку Запорізької області важливо мати розуміння бюджетних процесів в державі й на місцях  не тільки в цьому році, а й в найближчі три-п’ять років. Скільки буде створено робочих місць, як зростатиме заробітна плата, фінансування яких процесів належить до повноважень держави, а які – до місцевого самоврядування, — висловив переконання очільник обласного парламенту.

В ході урядової наради також були поставлені задачі щодо добровільного  об’єднання територіальних громад та перспектив реалізації прийнятих Верховною радою змін до законодавства, що дозволяє містам обласного значення брати участь  у процесі створення об’єднаних територіальних громад.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя