Об’єднані територіальні громади декількох областей у Запоріжжі обмінялися досвідом роботи

Учора у залі засідань Запорізької обласної ради зібралися голови, заступники та депутати рад об’єднаних територіальних громад, директори центрів розвитку місцевого самоврядування з Хмельницької та Черкаської областей.

Головуючий зустрічі – депутат Запорізької обласної ради, голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Дмитро Майстро, відкриваючи засідання, зазначив, що метою зустрічі є обмін досвідом роботи об’єднаних територіальних громад в умовах реформування. Зустріч організована в рамках заходу «Стаді-тур Черкаської, Сумської та Хмельницької областей до Запорізької області» за підтримки програми «U-LEAD з Європою» за участі відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». І є сподівання, що завдяки таким зустрічам вдасться по максимуму покращити діалог з населенням щодо реформи децентралізації.

Дмитро Майстро і директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун ознайомили гостей з економічним, промисловим та аграрним потенціалом Запорізької області, розповіли про стан утворення об’єднаних територіальних громад у нашій області.

Як зазначив Дмитро Майстро, Запорізька область не пасе задніх, має позитивні результати по створенню ОТГ. Сьогодні їх у нас уже 47. Успішно реалізується Програма підтримки розвитку спроможних громад, яка фінансується з обласного бюджету.

— Запорізька обласна рада – безумовний партнер у створенні та розвитку об’єднаних громад. Депутати йдуть на зустріч тим громадам, які об’єднуються не за перспективним планом, одноголосно підтримуючи рішення про зміни в Перспективному плані. В області створено першу в Україні Асоціацію голів громад, яка вже проявила себе, як активний захисник інтересів створених ОТГ Запорізької області. Обласна рада відкрита для співпраці з усіма можливими представництвами громад. Адже маємо спільну мету – через розвиток громад забезпечити розвиток всієї держави, — наголосив головуючий на зустрічі.

Учасники зібрання обговорили найцікавіші і найпроблемніші аспекти реалізації реформи децентралізації. Зокрема, у сільській медицині й освіті, організації роботи ЦНАПів і т.ін.

Представники областей розповіли, як вирішуються проблемні питання у них. А запоріжці у свою чергу повідомили, що на 20-й сесії Запорізької обласної ради депутати перерозподілили залишок спеціального фонду обласного бюджету за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я. Саме на розвиток медицини  у сільський місцевості направлено 80 млн. грн. Кошти  депутати спрямували на  будівництво та оснащення  сільських амбулаторій.

Майже 11 млн. грн. становить обсяг фінансування Програми підтримки розвитку громад у 2018 році. Це кошти, за рахунок яких створені ОТГ зможуть розробляти  стратегії розвитку громад та схеми планування своїх територій. А це вже підґрунтя для залучення інвестицій на території громад.

До того ж, учасники зібрання зупинилися на такому проблемному моменті, як неузгодженість роботи ОТГ и райрад. Адже виходить так, що утворюються нові структури і продовжують діяти старі. Функціональні обов’язки часто не узгоджені і поки що законодавчо не врегульовані. Тому представники всіх без винятку територій і областей порушують це питання перед вищими інстанціями.

— Однак, беззаперечно, децентралізація стала унікальним рішенням для України – як відповідь на виклики часу та потреби суспільства. Делеговані на місця повноваження – це можливості для місцевих бюджетів, для підвищення цінності громадської ініціативи. Це одна з провідних реформ в України, успіх якої залежить від спільних зусиль усіх гілок влади та громад. Тож, давайте просувати цю реформу разом! – резюмував зустріч Дмитро Майстро.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя